Odprawa z zakladu pracy

• Autor wątku Autor wątku rony72
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rony72

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Mam problem z moim pracodawcom.Od 2010 ma staly kontrakt z firma!Pracuje juz ponad rok na tym stalym kontrakcie.Wczesniej przez Biura Pracy ponad 5 lat.Mam caly czas ciaglos pracy.Czy z wziazku gdybym zostal zwolniony to nalazy mi sie jakas odprawa?Jak to wyglada czy liczy sie tylko staly kontrakt z firma,czy poprzednie lata gdy tam pracowalem taz sie wliczaja??Pozdrawiam Rafal.

No wiec na te pytania znajdziesz odpowiedz w swojej umowie o prace, wszystkie zawarte Twoje zapytania, musza tam sie znalezc. Jednak majac staly kontrakt, pracodawca nie moze Ciebie zwolnic z byle jakiego powodu, gdyz wowczas jest zobowiazany do uregulowania roznych platnosci wobec Twojej osoby. Jednak zwolnienie w przypadku np. Twojego zawinienia, zmienia postac rzeczy. Pytasz czy poprzednie lata pracy wliczaja sie Tobie - do czego maja sie wliczac?
Jezeli masz na mysli przyszla emeryture, to okresy zatrudnienia sa liczone.

nollewska napisał:
No wiec na te pytania znajdziesz odpowiedz w swojej umowie o prace, wszystkie zawarte Twoje zapytania, musza tam sie znalezc. Jednak majac staly kontrakt, pracodawca nie moze Ciebie zwolnic z byle jakiego powodu, gdyz wowczas jest zobowiazany do uregulowania roznych platnosci wobec Twojej osoby. Jednak zwolnienie w przypadku np. Twojego zawinienia, zmienia postac rzeczy. Pytasz czy poprzednie lata pracy wliczaja sie Tobie - do czego maja sie wliczac?
Jezeli masz na mysli przyszla emeryture, to okresy zatrudnienia sa liczone.

Wlasnie o te platnosci mi chodzi.Jesli mam rok przepracowany na stalym kontrakcie a pracodawca mnie zwolni ,to nalezy mi sie jakas odprawa???

Jaki jest lub moze byc powod zwolnienia? brak pracy? wykroczenie z Twojej strony?

nollewska napisał:
Jaki jest lub moze byc powod zwolnienia? brak pracy? wykroczenie z Twojej strony?

Oni przed podpisanie kontraktu dali mi do podpisania takie pismo w ktorym bylo napisane ze chcieliby zebym sie przeprowadzil do Holandii.Mieszkam na granicy ale w Niemczech.Nie ponosza zadnych innych kosztow zwiazanych z dojazdem.Ja nic nie zawinilem oprocz tego ze sie nie przenioslem do Holandii.Choc adwokat stwierdzil ze to nie jest moj obowiazek sie przeprowadzac gdziekolwiek!!!!Ale wiem ze beda chcieli mnie zwolnic,dlatego tez pytam.Dziekuje i pozdrawiam.

Powod zwolnienia: nieprzeprowadzenie sie do Holandii to oczywscie BZDURA!!
Im odpowiada taka forma abys mieszka w NL, gdyz chodzi o odrowadzanie podatkow jako firma - tak sie domyslam. Dla firmy byc moze wygodne, a dla Ciebie - to juz zalezy tylko od Ciebie.
Wiele osob mieszka przy granicy w Niemczech i pracuje w NL. Jezeli Twoja firma zbankrutuje to wtedy gdzie wtedy co dalej? znowu przeprowadzka!
Jezeli oni stawiaja warunki koniecznosc zamieszkania w NL, to przynajmniej niech to bedzie na bardzo korzystnych warunkach i zabezpieczajace dla Ciebie odnosnie dalszego zatrudnienia w tej firmie.

Powrót