odroczenie, a termin stawienia sie w zakladzie...

• Autor wątku Autor wątku logan1554
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

logan1554

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam... Bardzo proszę o pomoc... Otóż 22 kwietnia br. Mam termin na stwienie sie do więzienia, Napisalem o odroczenie, ale wątpię aby posiedzenie w tej sprawie odbyło sie przed 22... Moje pytania brzmią:
-Czy stawic sie w zakladzie w wyznaczonym terminie??
-Dlaczego na wezwaniu jest Napisane "Areszt śledczy" a nie "Zaklad karny"?- przecież jest to odwieszony prawomocny wyrok...
-Odsiadywał ktoś z was/waszych bliskich Karę w Suwałkach??
Liczę na szybką odpowiedz i z góry dziękuję ...

W tej chwili monitoruj sobie, czy Twój wniosek został już wpisany do tzw. wykazu Ko w wydziale wykonywania orzeczeń/sekcji wykonawczej wydziału karnego, czyli czy został zarejetrowany.
Jeśli dostałeś już skierowanie do stawienia się w AŚ, to figurujesz w wykazie Wp (powinieneś mieć nr Wp na wezwaniu do stawienia się w zk). Jeśli Twój wniosek zostanie zarejestrowany, to jego nr porządkowy Ko będzie wpisany równiez do wykazu Wp, co może ozanczać, iż sędzia wykonawczy nie będzie wydawał nakazu doprowadzenia do zk przez policję, tylko wstrzyma się z tym do czasu rozpatrzenia wniosku o odroczenie. W praktyce bardzo często tak bywa. Musisz jednak wiedzieć, iż generalnie wniosek o odroczenie nie wstrzymuje wykonania kary pozbawienia wolności.

W aresztach śledczych również są oddziały dla osób skazanych, tak samo, jak w zk są oddziały dla tymczasowo aresztowanych. Sąd kieruje do jednostki penitencjarnej, najbliższej położonej miejsca zamieszkania. Dopiero póżniej możesz zostać przetransportowany w kraj.

Tzn. Odroczenie wyśle dopiero jutro...Myślisz że to tego czasu sąd rozpatrzy mój wniosek??
Ew. Czy moge napisac "wniosek o wydanie zarządzenia o wstrzymanie wykonania kary do dnia rozstrzygnięcia wniosku" lub cos w takim kontekscie?? Jezeli tak to prosze o jakies wskazowki jak ma to wygladac :)

Twój wniosek na pewno nie będzie rozpatrzony do tego momentu, ale będzie zarejestrowany w wydziale.
Jak najbardziej, napisz takie pismo, podając w nim sygnaturę Wp, choć tak jak pisałem wcześniej - nie ma nigdzie uregulowania prawnego, które wskazywałoby chocby, iż wniosek o odroczenie może wstrzymać wykonanie kary. Dobrze byłoby też już podac w tym piśmie sygnaturę Ko do posiedzenia o odroczenie lub w późniejszym terminie to uzupełnić.

W piśmie prosisz prostu o wstrzymanie wykonania kary do czasu rozpatrzenia wniosku. Żadna filozofia. Krótko i na temat.

Możesz mi powiedzieć co znaczy Wp,Ko?? Czy takie pismo podlega opłacie analogicznie do pisma o odroczenie?? Jak sie dowiedzieć czy wniosek zostal zarejstrowany w wydziale, dzwonić??

Ad. 1
ZARZĄDZENIE Nr 235/07/DO
MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI z dn. 28.12.07r.

§ 395.
[cytat:1uztbf61] Do wykazu „Wp” wpisuje się nazwiska i imiona skazanych na karę pozbawienia wolności lub aresztu bez warunkowego zawieszenia ich wykonania oraz osób, w stosunku do których sąd zarządził wykonanie kary pozbawienia wolności lub aresztu, które orzeczone zostały z warunkowym zawieszeniem ich wykonania, (...).[/cytat:1uztbf61]]

§ 384. 2.
[cytat:1uztbf61] Do wykazu „Ko” wpisuje się pisma i wnioski w sprawach karnych i o wykroczenia oraz w sprawach o przestępstwa i wykroczenia skarbowe, nie podlegające wpisowi do innych urządzeń ewidencyjnych (...) oraz wnioski i czynności dotyczące postępowania wykonawczego w sprawach karnych (...).[/cytat:1uztbf61]

Ad. 2
Takie pismo nie podlega opłacie.

Ad. 3
Przyjść do wydziału (telefonicznie nikt nie udzieli informacji) najlepiej z kopią wnioski o odroczenie i sobie to ustalić. Jeżeli wniosek o odroczenie został przyjęty, będzie wpisany do owego wykazu Ko wg numeru porządkowego wpływu.

btw - nr Wp powinieneś mieć na wezwaniu do zk.

Powrót