Odroczenie kary i nie wstrzymanie

• Autor wątku Autor wątku Zaneta9393
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zaneta9393

Użytkownik
Odpowiedzi
197
Witam. 21maja uprawomocnil mi sie wyrok 1rok i 2msc odsiadki. Odrazu zlozylam o odroczenie i mam termin na 6.07 do tego zlozylam o wstrzymanie ale do tego Sad sie nie przychylil i dzis odebralam wezwanie do Zk na 22.07. Mam rozumiec ze jesli Sad nie wstrzymal kary to prawdopodobnie jej nie odroczy? Czy to o niczym nie swiadczy? Mial ktos sytuacje ze nie wstrzymali a odroczyli?

Mam rozumiec ze jesli Sad nie wstrzymal kary to prawdopodobnie jej nie odroczy?
Niekoniecznie. A gdyby Sąd wstrzymał, to też nie oznaczałoby, ze później odroczy.

mnow8 napisał:
Niekoniecznie. A gdyby Sąd wstrzymał, to też nie oznaczałoby, ze później odroczy.

W sumie racja. Dziekuje za odpowiedz

Jedna kare udalo mi sie odroczyc ale mysle ze z ta druga ciezej bedzie,skoro nawet nie wstrzymano kary :( moze powiecie swoje zdanie? Mam taka sytuacje,mieszkam z Narzeczonym ktory jest po operacji kregoslupa,obecnie nie jest w stanie prawie nic sam zrobic,rehabilitacja wyznaczona na sierpien. Sprawuje nad nim opieke i ja pracuje,utrzymuje dom. Mial zasilek z zusu,jednak teraz w maju sie skonczyl,byl na komisji i lekarz orzecznik stwierdzil niezdolnosc do pracy do konca roku,jednak Zus nie przyznal renty ze wzgledu na za krotkie lata pracy,obecnie od maja nic nie dostaje. Co o tym sadzicie?

Jedna kare udalo mi sie odroczyc ale mysle ze z ta druga ciezej bedzie,skoro nawet nie wstrzymano kary moze powiecie swoje zdanie?
Skoro w przypadku jednego wyroku, Sąd odroczył wykonanie kary a przesłanki są takie same, to teoretycznie, w przypadku drugiego wyroku, decyzja powinna być analogiczna. Teoretycznie - jak wiemy, Sądy są niezawisłe, a co za tym idzie, nie związane innymi orzeczeniami...

lekarz orzecznik stwierdzil niezdolnosc do pracy do konca roku,jednak Zus nie przyznal renty ze wzgledu na za krotkie lata pracy,obecnie od maja nic nie dostaje. Co o tym sadzicie?
Nieciekawie. Jednakże, niezdolność do pracy to nie to samo, co niezdolność do samodzielnej egzystencji. Jeśli nie ma prawa do renty, może starać się o zasiłek z tytułu niepełnosprawności z pomocy społ. Tyle o tym sądzę.

mnow8 napisał:
Skoro w przypadku jednego wyroku, Sąd odroczył wykonanie kary a przesłanki są takie same, to teoretycznie, w przypadku drugiego wyroku, decyzja powinna być analogiczna. Teoretycznie - jak wiemy, Sądy są niezawisłe, a co za tym idzie, nie związane innymi orzeczeniami...

Nieciekawie. Jednakże, niezdolność do pracy to nie to samo, co niezdolność do samodzielnej egzystencji. Jeśli nie ma prawa do renty, może starać się o zasiłek z tytułu niepełnosprawności z pomocy społ. Tyle o tym sądzę.
Bardzo dziekuje za pomoc

Mam jeszcze pytanie,czy jesli sie nie uda odroczyc a mam juz termin wezwania do zk to moge zlozyc zazalenie i wniosek o wstrzymanie do czasu rozpatrzenia zazalenia? Czy nie ma czegos takiego?

Niestety nie udalo sie odroczyc,nie wiem co robic. Naprawde mam powod do tego odroczenia :(na 22.07 mam wezwanie do Zk. Zdaza rozpatrzyc zazalenie do tego czasu?

No tak racja. A wiesz do ktorego Sadu pisac zazalenie? Sprawie miałam w Rejonowym dla warszawy Srodmiescia. To mam wyslac do Sadu Okregowego na Solidarnosci czy Sadu Okregowego Praga Penitancjarnego na Poligonowej ?

Na pewno do właściwego sądu okręgowego za pośrednictwem sądu rejonowego który wydał to postanowienie , niestety właściwości terytorialnych nie znam.

Dlaczego nie wstrzymał? Składałaś zażalenie? Co za kraj, nic tylko pluć na to.

Ostatnia edycja:
Wojtek Sikorski napisał:
Dlaczego nie wstrzymał? Składałaś zażalenie? Co za kraj, nic tylko pluć na to.
Składałam,Sad uznal ze to nie sa zbyt ciezkie skutki. Ale zanim bedzie zazalenie to 3msc pewnie minie

zażalenie na brak wstrzymania ? nie ma czegoś takiego , wstrzymanie to tylko dobra wola sądu. PROŚBA o wstrzymanie czegoś nie musi być nawet rozpatrywana.

kgb14 napisał:
zażalenie na brak wstrzymania ? nie ma czegoś takiego , wstrzymanie to tylko dobra wola sądu. PROŚBA o wstrzymanie czegoś nie musi być nawet rozpatrywana.
Nie,zlozylam zazalenie na nie odroczenie i prosbe kolejna o wstrzymanie do czasu zazalenia,ale nie wiem czy cuos to da. Zna ktos sytuacje,ze Sad II instancji wstrzymal kare?

Powrót