odroczenie-szanse-bez doprowadzenia

• Autor wątku Autor wątku flexxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

flexxx

Użytkownik
Odpowiedzi
44
dzisiaj bede pisal wniosek o odroczenie. jako powod podam zlamanie nogi oraz chec zaliczenia do konca roku studiow. wiadomo-wrzesien i pazdziernik to miesiace poprawek.

pytania:

czy taki wniosek ma jakiekolwiek szanse na pozytywne rozpatrzenie ?
wiem, ze w moim miescie nie wydaje sie doprowadzenia. ale czy wystarczy, ze moj wniosek jest zlozony ? czy wniosek moze byc od razu odrzucony czy tez wyzacza sie dopiero termin rozpatrzenia ?

z gory dziekuje za odpowiedzi

1. Szans nikt na forum nie określi.
2. Wystarczy złożyć wniosek. Resztą zajmie się sąd.
3. Sąd wyznaczy termin posiedzenia, o którym zawiadamia skazanego.
Na posiedzeniu wniosek zostanie rozpoznany i zostanie wydane postanowienie. Skazany może złożyć na nie zażalenie.

1. mialem po prostu nadzieje, ze ktos slyszal o odroczeniu ze wzgledu checi zaliczenia roku studiow lub zlamana noge(w to akurat watpie).

2. po zlozeniu wniosku musze zadzwonic do wydzialu wykonawczego, ze taki wniosek zlozylem i poprosic o niewydanie nakazu doprowadzenia do czasu rozpatrzenia ? czy to sie dzieje zawsze(automatycznie) ?

dziekuje za odpowiedz i prosze o kolejna.

1.Chęć kontynuowania nauki może być podstawą odroczenia wykonania kary:

[cytat:k7rl7r5f]postanowienie Sądu Apelacyjnego we Wrocławiu z dnia 13.10.2004r. II AKzw 837/04 OSA 2005/4/32

Brak możliwości kontynuowania nauki może być uznany za "ciężki skutek" w myśl art. 151 § 1 k.k.w., tylko wówczas, gdy natychmiastowe wykonanie kary powoduje przerwanie edukacji, której koniec lub wyodrębniony jej fragment (klasa, semestr) jest nieodległy. Inaczej natomiast należy ocenić sytuację, w której skazany podejmuje dalszą naukę w trakcie toczącego się postępowania karnego, a termin zakończenia nauki znacznie przekracza okres, na jaki - stosownie do art. 151 § 3 k.k.w. - możliwe jest odroczenie wykonania kary.[/cytat:k7rl7r5f]

2.Sąd ma obowiązek wszcząć postępowanie wykonawcze po uprawomocnieniu się wyroku i złożenie wniosku o odroczenie kary nie wstrzymuje go.

No właśnie - Sądy stosują dwie praktyki: albo wstrzymują wykonanie kary izolacyjnej do czasu rozpatrzenia wniosku o odroczenie albo kierują wyrok do wykonania. W drugim przypadku uniemożliwiają skazanemu skorzystanie z instytucji odroczenia, do której mają prawo.

dziekuje za pomoc. te postanowienie na pewno przyda mi sie. mam nadzieje, ze sad skorzysta z tej korzystniejszej dla mnie praktyki, bo znam juz takie przypadki.

ostatnie(chyba) pytanie - jaki jest w przyblizeniu czas oczekiwania na rozpatrzenie wniosku? z dnia na dzien czy jest to raczej dluzszy czas ?

czas oczekiwania na posiedzenie to raczej kilka tygodni a nie dni

wstrzymano mi nakaz doprowadzenia. jezeli ktos jest zainteresowany w jakich miastach (wiem o dwoch) jest wstrzymywany prosze o pw.

Powrót