odroczenie wykonania kary-co potem?

• Autor wątku Autor wątku bijouu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bijouu

Użytkownik
Odpowiedzi
76
witam! odroczono mi wykonanie kary na dwa miesiace, wnioskowalem o szesc, jednak sedzie uznal ze najpierw odroczy mi na dwa ze wzgledu na ciezarna zone (na zasadzie niech najpierw urodzi a potem sie zobaczy) i nakazal dwa tygodnie przed uplywem tego odroczenia zlozyc kolejny wniosek o odroczenie i oni wtedy powolaja kuratora w celu przeprowadzenia wywiadu srodowiskowego. moje pytanie dotyczy:
-czy nowy wniosek bedzie rozpatrywany dokladnie dnia nastepnego po uplynieciu dwoch miesiecy pierwszego odroczenia czy moze sad wyznaczyc termin po uplywie tego okresu a ja dotad bede pozostawal na wolnosci dopoki go nie rozpatrza?
-czy jesli bedzie odpowiedz odmowna na ponowne odroczenie dostane nowy termin stawienia sie w zakladzie? czy moga mnie doprowadzic juz z posiedzenia?

dodam ze prokurator sam wnioskowal o dluzsze odroczenie ze wzgledu na zla sytuacje materialna i stan psychiczny zony ale sedzia uznal ze na razie te dwa miesiace zeby zona urodzila a potem po wywiadzie uzgodnia czy dadza te dodatkowe 4 miesiace. i ze byloby niehumanitarne pozostawienie teraz zony bez opieki tym bardziej miesiac przed porodem.
w moim poscie chodzi mi wylacznie o to jak to jest z wezwaniem do obycia kary po odroczeniu? nowy termin po tym okresie wyznaczaja czy najpierw rozpatruja nowy wniosek o odroczenie jak prosila sedzia zeby go zlozyc a dopiero potem to wezwanie?

bijouu napisał:
-czy nowy wniosek bedzie rozpatrywany dokladnie dnia nastepnego po uplynieciu dwoch miesiecy pierwszego odroczenia

Niekoniecznie. Jest to bardzo mało prawdopodobne.

czy moze sad wyznaczyc termin po uplywie tego okresu a ja dotad bede pozostawal na wolnosci dopoki go nie rozpatrza?

Jest to możliwe.

-czy jesli bedzie odpowiedz odmowna na ponowne odroczenie dostane nowy termin stawienia sie w zakladzie?

Tak

czy moga mnie doprowadzic juz z posiedzenia?

Bardzo mało prawdopodobne. Co prawda postanowienie jest wykonalne z dniem wydania ale stronom przysługuje na nie zażalenie i raczej spodziewałbym się że Sąd poczeka na uprawomocnienie się postanowienia i dopiero potem wyznaczy Ci termin stawienia do odbycia kary.

Powrót