odroczenie wykonania kary i grzywna

• Autor wątku Autor wątku patrycjaF
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patrycjaF

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
we wrześniu 2007 roku mąż spowodował wypadek samochodowy będąc pod wpływem alkoholu, nikt nie ucierpiał oprócz naszego auta i rzeczoneo męża. Za ten wystepek został ukarany grzywną, zbraniem prawa jazdy na pięc lat oraz 6 mies pozbawienia wolnosci w zawiszeniu na 2 lata. Niestety po koniec października 2008 sytuacja sie powtórzyła, wjechał w drzewo z 0,43 we krwi. Na poczatku lutego miał pierwsza sprawę i teraz parę dni temu następną, na której sąd ukarał go grzywna 140 stwek dziennych przy czym stawka= 10 zł, dołożył 3 lata bez prawa jazdy i poinformował go że w najblizszym czasie odbedzie sie posiedzenie w sprawie odwieszenia wyroku.I tu zaczynają sie moje pytania: 1)czy zostaniemy poinformowani o terminie tego posiedzenia czy odbywa sie ono zaocznie? 2)czy podczas takiego posiedzenia możemy skałdac jakieś wnioski? 3) Kiedy ewentualnie można złożyć wniosek o odroczenie wkonania kary? (ja nie pracuję, zasiłek dla bezrobotnych kończy mi sie 15 kwietnia, utrzymujemy sie tylko z pensji męża, mamy dwoje dzieci, w tym 1,5 roczne, z którym jeździmy na kontrolne wizyty lekarskie do miasta 180 km od naszego, w związku z operacja przebyta zaraz po urodzeniu, mąż płaci alimenty na córke z poprzedniego małżeństwa, jeśli pójdzie siedzieć to stracimy środki do życia, była żoan poda go do komornika o niepłacenie alimentów,itp. mąż pracuje stale od 2001 roku, pracuje z osobami głuchymi, jest jedynym certyfikowanym tłumaczem jęz.migowego w regionie, jest powoływany do m.in do sądów jako tłumacz ip. ) czy te powody daja jakąś szansę na odroczenie wykonania kary? 4) gdzies zasłyszałam, że 10 zł grzywny = 1 stawka dzienna pobytu w areszcie, czyli że jeśli mąz ma zasądzone 140 stawek dziennych i je zapłaci to odlicza mu się to od czasu "odsiadki" czyli 6 mies. minus 140 dni za grzywnę?
Prosze o odpowiedź
Pozdrawiam Patrycja

Odwieszenie w tym przypadku będzie obligatoryjne- czyli sąd będzie musiał odwiesić ten wyrok- o posiedzeniu mąz zostanie poinformowany listownie. Na poseidzeniu będzie mógł składać wnioski etc ale w przypadku obligatoryjnego odwieszenia sąd itak odwiesi karę. Na postanowienie przysługuje również zażalenie. jesli już są dodwiesi karę to wtedy należy jak najszybciej złożyć wniosek o odroczenie wykonania kary- powołując się na trudną sytuację rodzinną skazanego- jest jedynym żywicielem rodziny etc.

Co do grzywny- poza odsiadką trzeba ją będzie itak spłacić no albo zamienić na odsiadkę właśnie ale to będzie plus te 6 mies a nie minus...jesli ją spłacicie to itak będzie te 6 mies, jesli nie- to 6 mies + te 140 stawek dziennych w przeliczeniu.

Dziękuję za informację

chociaż chwila- przeczytałam twój post jeszcze raz i widzę, że w drugiej sprawie mąz został ukarany tylko grzywną i zakazaem prowadzenie pojazdów- czyli karą ograniczenia wolności a nie pozbawienia- więc wg mnie sąd może ale nie musi odwiesić tego wyroku- jeśli na poseidzeniu mąz udowodni sądowi, że należy dać mu jeszcze jedną sznsę a jego zamknięcie zagrozi bytowi rodziny to sąd nie odwiesi wyroku...

http://forumprawne.org/prawo-karne-wykonawcze/392-wykonanie-kary-warunkowo-zawieszonej-art-75-a.html

Powrót