odroczenie wykonania kary

• Autor wątku Autor wątku 19tom89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam, mam pytanie.
Czy składając wniosek o odroczenie wykonania kary na podstawie art. 151 §1 kkw mogę jednocześnie wnioskować o nie zarządzanie doprowadzenia do Zakładu Karnego do dnia rozprawy?
Czy mogę to zrobić na jednym wniosku z wnioskiem o odroczenie czy też powinien to być osobny wniosek - osobna karta papieru złożona oddzielnie od ww wniosku?
Pytam się dlatego, że w tutejszym Sądzie jest praktyka automatycznego wysyłania informacji do policji z wnioskiem o doprowadzenie do ZK. Nie praktykuje się, że to Sąd zawiadamia ZK i ten wysyła bilecik tylko od razu wysyła na policję by ta doprowadziła do ZK
Z góry dziękuję za informację zwrotną

student5 napisał:
Witam, mam pytanie.
Czy składając wniosek o odroczenie wykonania kary na podstawie art. 151 §1 kkw mogę jednocześnie wnioskować o nie zarządzanie doprowadzenia do Zakładu Karnego do dnia rozprawy?

Możesz wnioskować o wszystko. To nie jest zabronione.

Witam,

Mam odroczone 2 wyroki. 1 rok pozbawiania wolności oraz 1 rok i 3 miesiące.

Pierwszy odroczony powinien być do Marca 2013* (Brak biletu do ZK, lecz wcześniej były)
Drugi odroczony jest do Czerwca 2013

Łączny okres odroczenia przekroczył już rok w obydwu przypadkach.

W związku z tym szykuje się do pisania wniosku o warunkowe zawieszenie wykonania kary.

Moje pytanie brzmi:

- Czy na jednym wniosku mogą być 2 sygnatury, tzn 2 sprawy ? Czy pisać osobno ?

EDIT: Dziś rano była u mnie Policja, w związku z doprowadzeniem do ZK.

* Ostatnie posiedzenie w tej sprawie (odbyło się 24.09.2012) Czy okres odroczenia (6 Miesięcy) biegnie od dnia postanowienia czy od dnia którego wcześniej miałem stawić się do ZK

1. Pisać osobno do każdej sprawy.
2. Okres odroczenia biegnie od postanowienia, a nie od terminu wezwania do ZK.
3. Jeśli masz wyrok odroczony do marca, to skąd już nakaz doprowadzenia? Może odroczenie jest kontynuacją poprzedniego?

2. Okres odroczenia biegnie od postanowienia, a nie od terminu wezwania do ZK.

Dzięki za odp. Co rozumiesz pod pojęciem "od Postanowienia". - czyżby dzień: 24.09.2012 ? W którym Sąd orzekł odroczenie ?

3. Jeśli masz wyrok odroczony do marca, to skąd już nakaz doprowadzenia? Może odroczenie jest kontynuacją poprzedniego?

Sądzę iż do Marca, ponieważ sprawa odbyła się 24.09.2012.

Data ostatniego stawiennictwa do ZK gdzie także mi odroczono na 6 miesięcy to 05.08.2012

Co Ty na to ?

Czy to jakiś błąd ? Nie mam wezwania do ZK :/ I nie wiem kiedy dokładnie miałbym się stawić :/ A Policja już pukała. Pierwszy raz to mnie spotkało.
W niedziele idę do Znajomego Policjanta i pewnie dowiem się więcej o nakazie doprowadzenia.

Za wszelkie info z góry serdecznie dziękuję.

Czy to postanowienie z 24.09.12 r. to było w tej sprawie pierwsze postanowienie o odroczeniu kary?

Okres odroczenia biegnie od wydania (bądź uprawomocnienia, nie jestem pewna na sto procent czy wydania czy uprawomocnienia, ale chyba wydania) pierwszego postanowienia o odroczeniu wykonania kary. Jeżeli trwał rok od tej daty, bez przerwy to można ubiegać się o ponowne zawieszenie kary. Być może okres ten skończył się wcześniej niż w marcu (sprawdź datę pierwszego postanowienia o odroczeniu) i stąd nakaz doporowadzenia.

Więc dlaczego w drugiej sprawie. Sprawa była w styczniu i stawić się do zakładu mam w czerwcu. równo po 6 miesiącach ?

Coś tu jest nie tak

W drugiej sprawie odroczenie też biegnie od daty wydania postanowienia. W obu będzie inaczej i w każdej trzeba liczyć osobno. Jeśli z pierwszej sprawy skończył się okres odroczenia i stawisz się w Zakładzie Karnym, to w drugiej również kara zostanie wprowadzona do wykonania i będziesz je odbywał po koli. Z chwilą osadzenia w ZK odroczenie bowiem straci sens.

@ Finister

Heh. Ja nie mam zamiaru iść siedzieć :) Jutro Poniedziałek, zadzwonię do Sądu i dowiem się co i jak.

Czy we wniosku o warunkowe zawieszenie też można prosić o wstrzymanie doprowadzenia do momentu posiedzenia w sprawie ? Tak jak to zrobiłem we wniosku o odroczenie ?

Mam bite argumenty i zmieniłem całkowicie całe swoje życie. Więc to jest tylko kwestia odpowiedniego podejścia do sprawy. Szkoda że nie mam kasy na radcę prawnego. Zapewne było by już po sprawie.

Teraz przez jakieś 3 tygodnie mogę spać spokojnie, potem muszę się pilnować aż do sprawy....

Co radzisz ?

Pisać wniosek, możesz wnosić o co chcesz, w tym o wstrzymanie wykonania kary do czasu rozpoznania wniosku o zawieszenie. Wytrwać w zmianach w swoim życiu, jeśli tak jest jak piszesz, że zmieniłeś i nie wchodzić więcej w konflikty z prawem. Pozdrawiam

Mam 7 wyroków za jazdę bez uprawień :) Po 8 latach w tym roku w końcu zrobiłem prawo jazdy.

Siedziałem za to prawie 2 lata.

Teraz po 3 latach od odsiadki. Mam syna i żonę. Dlatego moje obawy. :)

Witam. Mam pytanie miałem wyrok kare pozbawienia wolności za niepłacenie alimentów, odraczałem sie dwa razy, kara była zawieszona i dostałem dozór kuratora. W okresie próby przez 5 miesiecy regularnie płaciłem alimenty, zaległości również wyrównałem. w listopadzie, grudniu i styczniu nie zaplacilem alimentów ponieważ nie miałem na ten cel środków i straciłem pracę. 20 stycznia otrzymałem wezwanie na posiedzenie do Sadu, w sprawie wyjonania i odwieszenia zasadzonej kary z powodu nie zaplacenia tych alimentów. posiedzenie odbyło się 25 lutego 2013 roku i zostałem skazany na karę pozbawienia wolności w wymiarze 4 miesięcy? do dnia dzisiejszego uregulowałem zaległe alimenty za te 3 miesiące, aktualnie zalegam jedynie za luty 700 zł, Proszę o porade co teraz zrobić? nie wyobrazam sobie siebie w ZK, jak najszybciej wyrównam zaległosci ale czy od tego wyroku moge się odwołać? czy moge pisać wniosek o odroczenie kary pozbawienia wolności? jak go w tej sytuacji uzasadnić???

Jeśli zarządzenie wykonania kary jest prawomocne to nie da się nic zrobić. Możesz ubiegać się o odbywanie kary w systemie dozoru elektronicznego.

dokładnie. bransoleta to dobra sprawa. pilnujesz godzin i jest ok.

wyrok nie jest prawomocny, wiec co robić?pisac o odroczenie wyroku?? czy jest wogóle sens??

Na postanowienie o zarządzeniu wykonania kary przysługuje zażalenie w terminie 7 dni od ogłoszenia lub otrzymania pocztą (zależy, czy byłeś na posiedzeniu w sądzie, czy otrzymałeś odpis postanowienia pocztą). W opisanej sytuacji moim zdaniem jest sens.

dzięki za odpowiedz. Na posiedzeniu w sadzie nie byłem, pisałem niosek o usprawiedliwienie nieobecności ponieważ pracuje za granica i trudno było mi przyjechać. posiedzenie było 25.02.2013 a ja do dzisiaj nic nie dostałem. 7 dni od orzeczenia wyroku mija w poniedziałek, jaki jest wyrok dowiedziałem sie telefonicznie bo dzwoniłem do sądu. Obawiam sie żeby nie przegapić tych 7 dni, i nie wiem czy w poniedziałek skladac wniosek o uzasadnienie wyroku akurat zdaze bo mam na to 7 dni od orzeczenia czy skladac wniosek o odroczenie kary, czy czekac z niecierpliwością ąż przyślą pocztą postanowienie z posiedzenia.

Złożyć zażalenie na postanowienie o zarządzeniu kary (nie o uzasadnienie). Termin zażalenia będzie liczony od daty doręczenia odpisu postanowienia jeśli nie byłeś na posiedzeniu sądu. Skoro masz wiedzę, że kara jest zarządzona to możesz pisać już teraz lub czekać na odpis postanowienia, w którym będzie uzasadnienie dlaczego wyrok został odwieszony. Wówczas łatwiej pisać odowołanie, bo możesz się ustosunkować do argumentów sądu. Tylko kto odbierze przesyłkę z poczty skoro nie ma Cię w Polsce? Jeśli nie odbierzesz korespondencji to uprawomocni się "na awizie" i nie będziesz mógł się wtedy odwołać.

Powrót