Odrzucenie oferty pracy z UP a utrata statusu bezrobotnego. PILNE!!!

• Autor wątku Autor wątku fanatyklech
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fanatyklech

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Dzień Dobry
W poniedziałek dnia 04.11.13r zarejestrowałem się w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna. Po upływie 7 dni czyli od dnia 12.11.13r nabywam prawa do zasiłku dla bezrobotnego w wysokości 711,48 zł netto przez pierwsze 3 miesiące. Z racji tego że urząd pracy do którego przynależę znajduje się w innej miejscowości już wczoraj (dzień po rejestracji) otrzymałem telefon że mają dla mnie pracę i że mam się dzisiaj zgłosić do danej firmy na rozmowę kwalifikacyjną. Byłem dzisiaj na tej rozmowie i zostałem potraktowany bardzo brzydko, a wręcz arogancko. Pracodawca nie przeprowadził ze mną żadnej rozmowy kwalifikacyjnej, przyjął mnie na korytarzu i powiedział tylko tyle, że ma dla mnie ofertę pracy na 3 miesiące za najniższą krajową czyli 1600zł brutto, praca od jutra, i jeżeli nie przyjmę pracy to on podpisze dokument że odrzuciłem ofertę pracy i zostanę wykreślony z bezrobocia. Nie liczyłem się z tym, że kiedykolwiek spotka mnie taka bezczelność z strony pracodawcy. Na moje pytania odnośnie, systemu pracy, możliwości nadgodzin, zakresu wykonywanych zadań i obowiązków. Odpowiedział krótkie: „to jest w tej chwili dla Pana nieistotne, liczy się tylko to czy przyjmuje Pan ofertę pracy, czy odrzuca ją Pan i godzi się z utratą statusu bezrobotnego” Dla mnie to jawne chamstwo i bezczelność. Dodam tylko że firma ma siedzibę 25 km w jedną stronę od mojego miejsca zamieszkania czyli dziennie 50km, nie kursuje tam pociąg, czyli jestem zobligowany do dojeżdżania własnym transportem wydając miesięcznie na paliwo w okolicach 400zł. I tutaj następuje paradoks więcej otrzymam z urzędu pracy zasiłku dla bezrobotnego (711,48zł) a w miedzy czasie będę mógł szukać normalniej pracy, niż zarobię u tego pracodawcy 1600zł brutto to jakieś 1100zł netto –400zł koszty dojazdu. Czyli 700zł. Stąd moje pytanie. Czy mogę odrzucić tą ofertę pracy? Kiedyś gdzieś słyszałem ze można odrzucić 2 oferty pracy i dopiero odrzucenie 3 powoduje utratę pracy. Ale nie wiem czy to prawda. Mógłby ktoś ustosunkować się w tej kwestii i mi pomóc, doradzić??? Proszę o szybką pomoc do jutra rana muszę dać odpowiedz. Pozdrawiam.

pomoże ktoś?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
wczoraj (dzień po rejestracji) otrzymałem telefon że mają dla mnie pracę i że mam się dzisiaj zgłosić do danej firmy na rozmowę kwalifikacyjną (...) Pracodawca (...)powiedział tylko tyle, że ma dla mnie ofertę pracy na 3 miesiące za najniższą krajową czyli 1600zł brutto, praca od jutra, i jeżeli nie przyjmę pracy to on podpisze dokument że odrzuciłem ofertę pracy i zostanę wykreślony z bezrobocia.
Podstawowe pytanie brzmi: Czy otrzymałeś z PUP skierowanie do pracodawcy? Czy na rozmowę udałeś się ze skierowaniem, z którego należy się rozliczyć?
więcej otrzymam z urzędu pracy zasiłku dla bezrobotnego (711,48zł) a w miedzy czasie będę mógł szukać normalniej pracy
Zasiłek dla bezrobotnych jest przyznawany pod warunkiem, że nie ma dla bezrobotnego propozycji odpowiedniej pracy, stażu, przygotowania zawodowego dorosłych, szkolenia, prac interwencyjnych lub robót publicznych. Także takiego tłumaczenia nawet nie próbuj.
Czy mogę odrzucić tą ofertę pracy? Kiedyś gdzieś słyszałem ze można odrzucić 2 oferty pracy i dopiero odrzucenie 3 powoduje utratę pracy. Ale nie wiem czy to prawda.
Nieprawda. Tu nie ma do 3 razy sztuka. Status straci się już za pierwszym razem w przypadku nieuzasadnionej odmowy przyjęcia propozycji.

Moim zdaniem brak możliwości dojazdu do pracy może być uzasadnionym powodem odrzucenia propozycji pracy.

Moim zdaniem brak możliwości dojazdu do pracy może być uzasadnionym powodem odrzucenia propozycji pracy.
Nie zgodzę się, ponieważ autor postu posiada możliwość dojazdu do pracy... własnym środkiem transportu...
Wiele osób musi dojeżdżać do pracy na własny koszt zarabiając najniższą krajową...
Poza tym w poście #1 autor przywołuje tylko brak możliwości dojazdu pociągiem... A co z innymi środkami transportu zbiorowego np. autobus, bus? A może pracodawca zapewnia dojazd do pracy? Tego nie wiemy.

Abstrahując oczywiście od poziomu jaki zaprezentował pracodawca podczas rozmowy, to wszystko wskazuje jednak na to, że przedstawiona oferta pracy posiada znamiona "odpowiedniej pracy" zdefiniowanej w ustawie o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, od której zależy ocena odrzucenia propozycji pracy.

Odpowiednia praca oznacza zatrudnienie lub inną pracę zarobkową, które podlegają ubezpieczeniom społecznym i do wykonywania których bezrobotny ma wystarczające kwalifikacje lub doświadczenie zawodowe lub może je wykonywać po uprzednim szkoleniu albo przygotowaniu zawodowym dorosłych, a stan zdrowia pozwala mu na ich wykonywanie oraz łączny czas dojazdu do miejsca pracy i z powrotem środkami transportu zbiorowego nie przekracza 3 godzin, za wykonywanie których osiąga miesięczne wynagrodzenie brutto, w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę w przeliczeniu na pełny wymiar czasu pracy. - art. 2 ust. 1 pkt. 16 ww. ustawy.

"Starosta pozbawia statusu bezrobotnego bezrobotnego, który: odmówił bez uzasadnionej przyczyny przyjęcia propozycji odpowiedniej pracy lub innej formy pomocy określonej w ustawie lub poddania się badaniom lekarskim lub psychologicznym, mającym na celu ustalenie zdolności do pracy lub udziału w innej formie pomocy określonej w ustawie(...)" - art. 33 ust. 4 ww. ustawy.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Podstawowe pytanie brzmi: Czy otrzymałeś z PUP skierowanie do pracodawcy? Czy na rozmowę udałeś się ze skierowaniem, z którego należy się rozliczyć?

Nie otrzymałem żadnego papierka właśnie, tylko sam telefon został do mnie wykonany, a to dlatego że PUP do którego przynależę ma siedzibę w innym mieście niż ja mieszkam. Pani powiedziała mi że nie muszę specjalnie przyjeżdżać po ten kwitek, tylko żebym koniecznie zgłosił się do pracodawcy w celu zaprezentowania mojej osoby, a później przedzwonił do PUP z odpowiedzią jaka jest decyzja pracodawcy.../

Pracodawca nie zapewnia własnego transportu do pracy. Bus nie jedzi, jest co prawda jeszcze PKS ale nie wiadomo nawet w jakich godzinach bym pracował i w jakim systemie zmianowym, czy jedna zmiana czy może trzy....

witam
jestem osoba bezrobotna , wczoraj zostałem wezwany celem podjęcia stazu z PUP , na rozmowie kwalifikacyjnej powiedziałem ze jestem chętny
a dziś odebrałem telefon (nie wiem z kad czy z urzędu czy od pracodawcy ) żeby się stawić na rozmowę kwalifikacyjna wraz z CV pod adres siedziby firmy
, będę szczery ze ta praca mnie nie interesuje wiec chciał bym się zapytać czy grozi mi coś za niestawiennictwo na tej rozmowie kwalifikującej u tego pracodawcy np wyrejestrowanie z pup itd ?

Kosssz napisał:
Otrzymałeś skierowanie z PUP?
nie.
w urzędzie pracy tylko przedstawiono mi propozycje stażu i pytanie czy jestem chętny odpowiedziałem ze tak po czym uslyszalem ze mi dziękują i jak coś to się odezwa a dzis telefon żebym się zgłosił jutro do pracodawcy wraz z CV w celu przeprowadzenia rozmowy kwalifikacyjnej.

Ostatnia edycja:
Jeśli nie otrzymałeś skierowania, to na tą chwilę nie grożą Ci żadne konsekwencje, natomiast spodziewaj się w najbliższym czasie pisemnego wezwania do stawiennictwa w PUP w celu przyjęcia oferty... no chyba, że będzie już ona nieaktualna.

Podpinam się pod pytanie. UP dało mi ofertę pracy do sklepu spoż. ( znam ten sklep bardzo dobrze) Wiem że ów szef nie idzie na żadne kompromisy, albo będę pracowała albo nie . Jeżeli powiem nie, to stracę ubezpieczenie i status bezrobotnego na 120 dni. Nie chcę tam pracować. Czy jest możliwość że w tym samym dniu podjęcia pracy powiem szefowi że rezygnuję? czy muszę czekać aż dostanę świstek z orzeczeniem że mnie zatrudnia i wtedy dać wypowiedzenie? A jak to jest w przypadku gdy szef dostaje dotacje z UP na pracownika ? Aby mieć podstawę do rejestracji w UP muszę mieć świadectwo pracy od szefa , tak?

1sajana napisał:
Czy jest możliwość że w tym samym dniu podjęcia pracy powiem szefowi że rezygnuję?
Nie uchroni to Panią od utraty statusu. Nadal będzie to odrzucenie oferty pracy.
1sajana napisał:
czy muszę czekać aż dostanę świstek z orzeczeniem że mnie zatrudnia i wtedy dać wypowiedzenie?
Trzeba najpierw podjąć zatrudnienie w oparciu o umowę o pracę, aby ją później wypowiedzieć.
1sajana napisał:
A jak to jest w przypadku gdy szef dostaje dotacje z UP na pracownika ?
Tzn???? Proszę konkretniej.
1sajana napisał:
Aby mieć podstawę do rejestracji w UP muszę mieć świadectwo pracy od szefa , tak?
Tak, jeśli podpiszecie umowę o pracę, która zostanie rozwiązana.

Powrót