M
Mateusz1229
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 71
Dzień dobry! W dniu dzisiejszym (19.06.2017) miałem umówioną wizytę w Urzędzie Pracy. Dodam, że mam 19 lat i jestem po maturze. Pani w Urzędzie nie pytając mnie o zdanie powiedziała, że wydrukuje mi skierowanie ws. pracy do jednego z lokalnych przedsiębiorstw zajmujących się produkcją maszyn rolniczych jako pracownik produkcji. Mam tam się wstawić do dnia 23 czerwca br. Nie chcę tam pracować, dlatego że nie mam umiejętności dot. obróbki metali, sprawania itp, jest to dla mnie nieopłacalne pod względem dojazdu (50 km jednego dnia), a poza tym jestem alergikiem oraz mam problemy z układem oddechowym, dlatego praca w tych warunkach nie jest dla mnie odpowiednia. Czy da się to jakoś odkręcić bez żadnych konsekwencji? Pani powiedziała mi, że jeśli do piątku pojawię się w Urzędzie Pracy z umową zawartą z pracodawcą, którego sam znajdę to nie będzie żadnych konsekwencji. Wiem, że grozi mi skreślenie z listy osób bezrobotnych, i co się z tym wiąże zostanę pozbawiony ubezpieczenia (od października podejmuję naukę na wyższej uczelni, a do rekrutacji potrzebne jest zaświadczenie z ZUS). Bardzo proszę o rady.