Odrzucenie reklamacji przez sprzedającego

• Autor wątku Autor wątku krystiano13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krystiano13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry.
Zwracam się z prośbą o pomoc w rozwiązaniu następującego problemu.
Moi rodzice zakupili wannę łazienkową w sklepie Leroy... za kwotę ok 400 zł. Wanna była oklejona niebieską, nieprzeźroczystą folią oraz obłożona kartonem wokoło. Po zakupie osobiście przewiozłem ją do domu moich rodziców. Zasugerowałem im by folię ściągneli dopiero po montażu by nie doszło do uszkodzenia - zarysowań.
Po skończonej pracy, okazało się że wanna jest pęknięta - oczywiście pod folią...
Zgłosiłem reklamację do sklepu, przesłałem zdjęcia na e-mail - wanna została u rodziców w domu ze względu na dużą odległość od sklepu - 70km.
Dziś dostałem odp:

Szanowny Panie K...,

W odpowiedzi na Pana zgłoszenie reklamacyjne powołując się na decyzję producenta zmuszeni jesteśmy odrzucić Pana reklamację .
„ Każda wanna powinna być fabrycznie zabezpieczona folią ochronną oraz tekturą chroniącą produkt przed uszkodzeniami. Nabywca podczas zakupu powinien sprawdzić poprawność wykonania wyrobu ściągając folię zabezpieczającą. Po dokonaniu oceny jakościowej folia powinna być nałożona ponownie, aby zabezpieczyć wannę przed uszkodzeniami mechanicznymi, które mogą wystąpić podczas transportu lub montażu produktu"

Z wyrazami szacunku
Marta C...
DORADCA DS. SERWISU I USŁUG
Leroy Merlin Polska Sp. z.o.o.
Sklep Szczecin 2
ul. Struga 31
70-784 Szczecin
tel.91 46 36 878
fax 91 46 36 879

Czy w związku z takim zachowaniem się sklepu mam jeszcze możliwość wymiany towaru na wolny od wad?
Nie jest to jakaś duża kwota ale chodzi o fakt w jaki sposób duża firma traktuje klienta. Z drugiej strony przykre jest to że starsi ludzie jakimi są moi rodzice na skromnej emeryturze będą musieli próbować naprawić ową wannę i z niej korzystać...
Dziękuję za ewentualną pomoc.

Czyli podsumowując:

a) zakupiłeś wannę
b) nie sprawdziłeś towaru na miejscu czy jest uszkodzona
c) i pretensje masz do sklepu (bo z opisu tak wynika)?

arturoooo napisał:
Czyli podsumowując:
b) nie sprawdziłeś towaru na miejscu czy jest uszkodzona

Towar był oryginalnie zapakowany - nie ma możliwości rozerwania kartonu, a tym bardziej zerwania foli ochronnej z wanny by ją całą obejrzeć - podejrzewan że obsługa sklepu nie zgodziła by się na to, bo gdybym się rozmyślił to kto by im to później kupił? I gdyby każdy klient tak robił to większość towarów musiała by być przepakowywana w opakowania zastępcze.
Napewno powinienem dokładnie sprawdzić towar - a właściwie moi rodzice, lecz człowiek mądry po szkodzie. Dlatego zadałem tu pytanie i poprosiłem o pomoc.
Ja przez to nie zbiednieje a sklep się nie wzbogaci. Po prostu więcej nigdy tam nic nie kupię... ale to nie o to tu chodzi.

krystiano13 napisał:
Towar był oryginalnie zapakowany - nie ma możliwości rozerwania kartonu, a tym bardziej zerwania foli ochronnej z wanny by ją całą obejrzeć - podejrzewan że obsługa sklepu nie zgodziła by się na to, bo gdybym się rozmyślił to kto by im to później kupił?
Błędne rozumowanie. Po zapłacie ceny należało odpakować wannę przy personelu i sprawdzić jej stan.

Powrót