Odrzucenie skargi przez WSA z braków formalnych

• Autor wątku Autor wątku Damianao
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Damianao

Użytkownik
Odpowiedzi
92
Witam. Złożyłem skarge do WSA na decyzję Wojewody. Dostałem pismo w którym jest napisane że skarga została odrzucona ponieważ nie została uiszczona w terminie kwota wpisowego. W uzasadnieniu jest napisane że 2 razy było awizowane i nastąpił do nich zwrot z adnotacją że nie odebrano. Zgodnie z prawem odrzuca skargę. Chodzi mi o to że żadnych awiz nie było. W datach przedstawionych przez Sąd byłem w domu, na pewno nie było zadnych awiz. Jest to ewidentna wina poczty. Czy mogę wnosić o przywrócenie terminu, czy mam jakieś wyjście z tej sytuacji? Nie po to tyle czasu pisałem skargę, żeby ją teraz odrzucali bez merytorycznego jej rozpatrzenia. Bardzo dziękuję za pomoc.

Małe szanse aby Ci się udało.Jest małe prawdopodobieństwo abyś nie zauważył w swojej skrzynce pocztowej czterech zawiadomień o pozostawieniu listu na Poczcie\2 awiza,2 ponowne zawiadomienia\.

Czyli nie mam szans na przywróćenie terminu?

Próbować możesz tylko jak uzasadnisz wniosek o przywrócenie terminu?
Może :
-skrzynka pocztowa miała uszkodzony zamek,masz na to swiadków,chciałeś zgłosić na poczcie ale ...
-byłeś w tym czasie chory
-opiekowałeś sie kimś poza miejscem zamieszkania
-itp

Szansa jest, można próbować. Np w Warszawie często zdarza się, że listonosz pisze, że awizował przesyłkę, a w rzeczywistości nie było go pod wskazanym adresem. Dobrze byłoby złożyć reklamację na poczcie, a następnie wystąpić z wnioskiem o przywrócenie terminu.

Wielkie dzięki. Własnie postanowilem sie wybrac na pocztę ze skragą a potem wysle wniosek o przywrocenie terminu. A tak przy okazji wiecie może ile wynosi kwota wpisowego? Gdzieś przeczytałem zę 200 lub 300 zł, ale wolałbym się upewnić. Bardzo dziękuję i pozdrawiam

Gdybym miał radzić, to proszę się pośpieszyć z tym wnioskiem o przywróćenie terminu do uiszczenia wpisu. Wniosek taki powinien zostać złożony w terminie 7 dni od dnia ustania przyczyny uchybienia terminu. W opisanym przypadku ustanie przyczyny należy łączyć z doręczeniem Panu postanowienia z uzasadnieniem. Tak więc czasu na złożenie skutecznego wniosku nie ma Pan zbyt dużo.
pozdrawiam

Wraz z wnioskiem o przywrócenie terminu należy opłacić wpisowe, gdyż w przeciwnym razie wniosek zostanie odrzucony.

uiszczenie wpisu stanowi dopelnienie wniosku o przywrocenie terminu, jednakze jezeli nie zostanie dopelnione jednoczesnie ze złozeniem wniosku o przywrocenie terminu wsa wezwie do dokonanai tejze czynnosci na zasadach ogolnych, tzn. uzupelnienia brakow formalnych.

Powrót