odrzucenie spadku a dlug alimentacyjny

• Autor wątku Autor wątku fazzzunia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fazzzunia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Przewertowalam forum, ale nie znalazlamm podobnego watku. Jezeli taki jest to prosze mi wybaczyc.
Moj ojciec zmarl w grudniu. Jest zadluzony u mnie na ponad 25000 zl za alimenty. Przebywam za granica kraju i juz odrzucilam w ambasadzie spadek po nim. Jednakze mam takie pytanie czy osoba ktora przejmie spadek nadal bedzie zadluzona u mnie? Czy jezeli ja odrzucam spadek to dlug alimentacyjny sie umarza? Chodzi mi o to, czy po odrzuceniu spadku moge sie domagac zwrotu dlugu alimentacyjnego przez osobe ktora przejmie spadek?

Dziekuje i pozdrawiam.

prosze o pomoc

fazzzunia napisał:
Chodzi mi o to, czy po odrzuceniu spadku moge sie domagac zwrotu dlugu alimentacyjnego przez osobe ktora przejmie spadek?
Tak. Jeżeli jednak osoba/osoby które przyjmą spadek zrobią to z dobrodziejstwem inwentarza, to odpowiadać będą za długi spadkowe tylko do wysokości masy czynnej spadku (tj. wartości odziedziczonych nieruchomości, ruchomości, pieniędzy itp.). Więcej szczegółów tu: http://forumprawne.org/prawo-spadkowe/335124-poradnik-spadkobiercy-spadkodawcy-przeczytaj.html

Powrót