Odrzucenie spadku - co robić?

• Autor wątku Autor wątku Falkon97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Falkon97

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Zmarł mój ojciec, jego ostatnia żona, którą widziałem 2 razy w życiu, zadzwoniła do mnie z dobrą radą, abym jak najszybciej odrzucił spadek bo ojciec miał same długi i jeśli tego nie zrobię to będę miał problemy.

Pytania:
- co robić? - wiem, że ojciec miał dużo różnych rzeczy był zamożnym człowiekiem.
- czytam, że mam 6 miesięcy od dnia dowiedzenia się o śmierci ojca, ALE czy mam czekać na jaką sprawę w sądzie? Skąd mam wiedzieć czy mam odrzucać spadek i czy to jest dla mnie korzystne? Może osoba ta w ten sposób chce wszystko zagarnąć dla siebie w sposób legalny bo przecież ja sam zrezygnowałem z dziedziczenia?

Przeprowadzenie postępowania spadkowego nie ma wpływu na bieg terminu odrzucenia spadku. Jeśli nie odrzucisz go w ciągu 6 miesięcy od dnia, w którym dowiedziałeś się o śmierci ojca, automatycznie przyjmiesz spadek z dobrodziejstwem inwentarza.

Skąd mam wiedzieć czy mam odrzucać spadek i czy to jest dla mnie korzystne?
Sam musisz podjąć tę decyzję.
Jeśli masz wątpliwości co do składników schedy spadkowej (majątek, długi) sam musisz je ustalić.

Dziękuję, ale ja nawet nie wiem czy jestem uwzględniony w spadku. Może najpierw powinno się przeprowadzić sprawę spadkową?

Czy ma sens złożenie wniosku o stwierdzenie nabycia spadku? nim się spadek odrzuci? Przecież, żeby z czegoś rezygnować należałoby się dowiedzieć z czego się rezygnuje. Bardzo proszę o jakąś radę, dziękuję.
ps. próbowałem edytować poprzedni post ale chyba się nie da.

W postępowaniu o nabyciu spadku sąd nie będzie ustalał składników masy spadkowej, a jedynie ustali kto w jakiej części dziedziczy. Nie dowiesz się w ten sposób, co jest przedmiotem spadku, czy do masy spadkowej wchodzą jakieś długi itp.

Możesz oczywiście złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku, ale pamiętaj że nie wstrzymuje to biegu 6-miesięcznego terminu na odrzucenie spadku.

Jeśli rozprawa odbędzie się przed upływem tego terminu wówczas sąd odbierze od Ciebie oświadczenie co do tego jak chcesz nabyć spadek (domyślnie z dobrodziejstwem inwentarza) lub też czy chcesz go odrzucić.
Jeśli rozprawa odbędzie się już po upływie tego terminu, a Ty nie złożysz na czas (przed notariuszem) odpowiedniego oświadczenia, to tym samym przyjmiesz spadek z dobrodziejstwem inwentarza, a sąd tylko to potwierdzi i ustali w jakiej części dziedziczysz.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za pomoc. Kolejne pytanie mam tzn. TAK znalazłem w KRS, że spółki ojca miały długi, ale nie wszystkie tzn. część miała część nie miała. Pytanie: czy ja odpowiadam za długi spółek ojca? Czy ja je dziedziczę?

Za długi spółki kapitałowej (sp. z o.o., sp. akcyjna) odpowiada sama spółka swoim majątkiem.
W sytuacji gdyby egzekucja z majątku spółki okazała się bezskuteczna, za długi spółki odpowiadają członkowie zarządu.

Za długi spółek osobowych (np. spółka jawna, spółka komandytowa) odpowiada zarówno sama spółka jak i jej wspólnicy.

Ostatnia edycja:
OK dziękuję, a czy ja teraz, kiedy nie było jeszcze żadnej sprawy spadkowej - czy jako ustawowy spadkobierca - na razie nie wiadomo kto jest spadkobierca (wdowa twierdzi, że testament jest, a w nim wszystko zapisane ich wspólnej córce - mojej przyrodniej siostrze) ale nie chce go pokazać, a nawet gdyby pokazała, na kartce spisane oświadczenie to przecież nie ma pewności czy nie powstał po śmierci, bo podobno nie jest spisany u notariusza) mam prawo wystąpić do prezesów spółek z pytaniem o majątek tych spółek?

Kto uprawdopodobni że jest spadkobiercą pomimo tego ze spadku jeszcze nie przyjął - może złożyć wniosek o sporządzenie spisu inwentarza przez komornika. Następnie może podjąć decyzję o odrzuceniu lub przyjęciu spadku (termin 6 miesięcy nie ulega zmianie).
Komornik ma prawo dostępu do wszelkich informacji niezbędnych do ustalenia składników spadku.
Uwaga - komorniczy spis inwentarza może być bardzo kosztowny.

Opisałem to na końcu innego postu: https://forumprawne.org/prawo-spadkowe/845146-odrzucenie-spadku-przedmioty-osobiste.html#post4426942

Falkon97 napisał:
Czy ma sens złożenie wniosku o stwierdzenie nabycia spadku? nim się spadek odrzuci?
Tego nie da się zrobić. Postępowanie byłoby zawieszone do czasu aż minie termin 6 miesięcy na złożenie oświadczeń o odrzuceniu/przyjęciu spadku przez każdego ze spadkobierców.
Art. 181. § 1. Sąd postanowi podjąć postępowanie na wniosek którejkolwiek ze stron:
1) gdy postępowanie zostało zawieszone na wniosek spadkobiercy – po złożeniu oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku albo po upływie terminu do złożenia takiego oświadczenia;

Ostatnia edycja:
Powrót