Odrzucenie spadku mały problem

• Autor wątku Autor wątku Dominik1992
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dominik1992

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam serdecznie.
Musiałem napisać wniosek do sądu rodzinnego by móc odpisac syna od spadku , gdzie spadek był zadłużony. Dostaliśmy pierwsze postanowienie sądu , że możemy to zrobić. Następnie oddalem postanowienie by się uprawomocniło by iść dalej z dokumentem do notariusza . Okazało się, że wcześniej nie zauważyliśmy , że jest błąd w moich danych personalnych i w postanowienie, które się uprawomocniło, także w nim występuje ten błąd. Wysłałem prośbę do sądu o korektę i moje pytanie brzmi , czy jak już otrzymam poprawiony dokument to znowu będzie musiał się on uprawomocnić?
Z góry dziękuję za odpowiedzi .

Dominik1992 napisał:
czy jak już otrzymam poprawiony dokument to znowu będzie musiał się on uprawomocnić?
Nie, postanowienie o zezwoleniu na odrzucenie spadku w imieniu dziecka już uprawomocniło się i sprostowanie niczego w kwestii prawomocności tego postanowienia nie zmieniło.
Dominik1992 napisał:
Wysłałem prośbę do sądu o korektę
Trzeba wystąpić jeszcze o doręczenie odpis już skorygowanego postanowienia, ponieważ sąd z urzędu nie doręcza sprostowanego postanowienia.
Przepis prawny:
art. 350 Kodeks postępowania cywilnego
§ 1. Sąd może z urzędu sprostować w wyroku niedokładności, błędy pisarskie albo rachunkowe lub inne oczywiste omyłki.
§ 2. O sprostowaniu umieszcza się wzmiankę na oryginale wyroku, a na żądanie stron także na udzielonych im wypisach. Dalsze odpisy i wypisy powinny być zredagowane w brzmieniu uwzględniającym postanowienie o sprostowaniu.
§ 3. Jeżeli sprawa toczy się przed sądem drugiej instancji, sąd ten może z urzędu sprostować wyrok pierwszej instancji.
Przepis prawny:
§ 120 Regulamin urzędowania sądów powszechnych
1. Po uprawomocnieniu się postanowienia o sprostowaniu orzeczenia, na oryginale orzeczenia niezwłocznie umieszcza się wzmiankę o sprostowaniu. Wzmiankę tę podpisuje kierownik sekretariatu wydziału.
2. Wzmiankę o sprostowaniu zamieszcza się również na tekście orzeczenia zamieszczonym w sądowym systemie teleinformatycznym. W systemie tym zamieszcza się również tekst orzeczenia uwzględniający sprostowanie.
3. Odpisy sprostowanego orzeczenia wydaje się w brzmieniu uwzględniającym sprostowanie, a na żądanie strony lub uczestnika postępowania nieprocesowego umieszcza się wzmiankę o sprostowaniu na doręczonych im wcześniej odpisach i wypisach.
4. Do sprostowania i uzupełnienia uzasadnienia stosuje się odpowiednio przepisy ust. 1-3.

Ostatnia edycja:
Powrót