N
niemasily
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam,
złożyłem wraz z siostrą odrzucenie spadku po ojcu w dniu 17.12.2020 (zmarł w 8.12.2020).
Coś mnie podkusiło, żeby zapytać SR spadku czy akt został przesłany przez notariusza i ku mojemu zdziwieniu okazało się, że nie
Zadzwoniłem do kancelarii notarialnej i okazało się, że akt został przez nich wysłany do SR w Augustowie (tym mazurskim), zamiast do SR w Kozienicach na Mazowszu bo pracownik zasugerował się tym, że ojciec zmarł i zamieszkiwał w Augustowie, (ale to miejscowosc w powiecie kozienickim a nie na Mazurach i właściwy jest SR w Kozienicach).
Pani od notariusza ma dzwonić do SR w Augustowie i mówiła, że prześlą oni pewnie do właściwego sądu spadku te papiery. Poza tym uspokojała mnie, że to tylko czynności formalno- biurowe i nie mają one znaczenia dla ważności odrzucenia spadku.
Czy powinienem tego pilnować dalej czy kancelaria notarialna ma rację?
złożyłem wraz z siostrą odrzucenie spadku po ojcu w dniu 17.12.2020 (zmarł w 8.12.2020).
Coś mnie podkusiło, żeby zapytać SR spadku czy akt został przesłany przez notariusza i ku mojemu zdziwieniu okazało się, że nie
Pani od notariusza ma dzwonić do SR w Augustowie i mówiła, że prześlą oni pewnie do właściwego sądu spadku te papiery. Poza tym uspokojała mnie, że to tylko czynności formalno- biurowe i nie mają one znaczenia dla ważności odrzucenia spadku.
Czy powinienem tego pilnować dalej czy kancelaria notarialna ma rację?