Odrzucenie spadku po 6 latach?

• Autor wątku Autor wątku porterpce
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

porterpce

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam mam mały problem od śmierci Taty minęło 6 lat. Teraz zgłosił się do mnie komornik z żądaniem spłaty zadłużenia po Tacie bo nie odrzuciłem spadku. O żadnych długach itd nigdy nie wiedziałem z tego co mi było wiadomo tata też nie miał żadnych kredytów itd. Ale na aktualną chwilę wychodzi że jednak coś było zatajone o czym nie wiedziałem. Spadku nie odrzuciłem bo
nie było co odrzucać Tata nic nie posiadał, na chwilę śmierci był bezrobotnym, wszystkie rachunki itd płaciłem ja, był na moim utrzymaniu.
Po tacie nie zostało nic, brak jakiegokolwiek inwentarza mieszkania majątku itd. po prostu totalne 0. Moje pytanie czy da się coś z tym jeszcze zrobić? BO boję się że nawet po zapłaceniu tej kwoty mowa tutaj o około 5 tys. zaraz coś wyskoczy z szafy i się zrobi z tego 50 tyś. Nie wiem nawet czego można się spodziewać po 6 latach. Istnieje coś takiego jak przedawnienie ?
Dziękuje i pozdrawiam.

Spadku nie odrzuciłem bo nie było co odrzucać
Spadek to nie tylko to co posiadała osoba zmarła. Do spadku należą także niespłacone zobowiązania , tj. długi.
Istnieje coś takiego jak przedawnienie

W sytuacji podanej w pytaniu jest już za późno na odrzucenie spadku. Zgodnie z art. 1015 § 1 Kodeksu cywilnego, oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku może być złożone w ciągu sześciu miesięcy od dnia, w którym spadkobierca dowiedział się o tytule swego powołania.

Teraz zgłosił się do mnie komornik z żądaniem spłaty zadłużenia po Tacie
Można powołać się na przedawnienie.
Z art. 804 § 2. Kodeksu postępowania cywilnego wynika, że jeżeli z treści tytułu wykonawczego wynika, że termin przedawnienia dochodzonego roszczenia upłynął, a wierzyciel nie przedłożył dokumentu, o którym mowa w art. 797 § 11, organ egzekucyjny odmawia wszczęcia egzekucji.

Wanda67 napisał:
W sytuacji podanej w pytaniu jest już za późno na odrzucenie spadku

art. 1019 § k.c. oraz art. 88 § k.c.
Raz komuś wniosek podobny napisałem, udało się. Będę w pracy to zerknę w dokumenty :)

Kanas napisał:
art. 1019 § k.c. oraz art. 88 § k.c.
Raz komuś wniosek podobny napisałem, udało się. Będę w pracy to zerknę w dokumenty :)

Byłbym wdzięczny za więcej informacji bo termin goni a chciałbym zamknąć tą sprawę i mieć święty spokój bynajmniej względny. Dziękuje za odpowiedzi Pozdrawiam

Musisz złożyć oświadczenie co do uchylenia się od skutków prawnych niezłożenia pod wpływem błędu oświadczenia w przedmiocie przyjęcia bądź odrzucenia spadku. We wniosku powinieneś wskazać, że dochowałeś należytej staranności co do zapoznania się ze stanem faktycznym majątku spadkodawcy. Wskazać ewentualnie inne kwestie które doprowadziły do błędu co do podjętej decyzji o nieodrzucenia spadku.
Sam raczej sobie nie poradzisz. Polecam skorzystanie z usług Adwokata. Przedstawisz mu stan faktyczny, napisze stosowne oświadczenie.

Trochę minęło od stworzenia tego postu. Chciałem podziękować za pomoc i powiedzieć jak się sprawa skończyłą. Poszedłem ze sprawą do adwokata, napisaliśmy wniosek i po 2 rozprawach, przesłuchaniu najbliższej rodziny. Spadek został odrzucony. Dziękuje i pozdrawiam

Kanas napisał:
Musisz złożyć oświadczenie co do uchylenia się od skutków prawnych niezłożenia pod wpływem błędu oświadczenia w przedmiocie przyjęcia bądź odrzucenia spadku. We wniosku powinieneś wskazać, że dochowałeś należytej staranności co do zapoznania się ze stanem faktycznym majątku spadkodawcy. Wskazać ewentualnie inne kwestie które doprowadziły do błędu co do podjętej decyzji o nieodrzucenia spadku.
Sam raczej sobie nie poradzisz. Polecam skorzystanie z usług Adwokata. Przedstawisz mu stan faktyczny, napisze stosowne oświadczenie.

P.S. Dziękuje za pomoc !

porterpce napisał:
po 2 rozprawach, przesłuchaniu najbliższej rodziny. Spadek został odrzucony.

Dla jasności i pewności...
Rozumiem, że jedna rozprawa była w przedmiocie wyrażenia przez Sąd zgody na uchylenie się od skutków prawnych niezłożenia pod wpływem błędu oświadczenia o odrzuceniu spadku i Sąd wydał Postanowienie o tej zgodzie na odrzucenie spadku.
Takie Postanowienie jest zaskarżalne, więc potrzebny jest czas na jego uprawomocnienie.

Dopiero o uprawomocnieniu się takiego Postanowienia możliwe jest złożenie Oświadczenia o odrzuceniu spadku - rozumiem, że miało to miejsce na drugiej rozprawie, o którym piszesz.

Jeśli jednak obie rozprawy dotyczyły jedynie sprawy o uchylenie się od skutków prawnych niezłożenia pod wpływem błędów oświadczenia o odrzuceniu spadku, to sprawa nie jest zakończona, bo takie oświadczenie o odrzuceniu należy złożyć - przed Sądem lub przed notariuszem.

Pamiętaj również, że jeżeli takie oświadczenie zostało/zostanie przez Ciebie złożone, to uruchamia się "łańcuszek" spadkobierców, którzy przejmują prawo do tego "spadku", którzy wchodzą w Twoje miejsce (Twoje dzieci/wnuki, a jeśli ich nie masz, to dalsza rodzina).

Oba oświadczenia (o uchyleniu i odrzuceniu) składa się jednocześnie, na tej samej rozprawie.

Co do zasady/przepisów kc masz oczywiście rację, jednak moje kilkunastoletnie doświadczenie z sali rozpraw pokazuje, że sędziowie różnie "podchodzą do tematu". Zielonego pojęcia nie mam z czego to wynika.

Nie mniej jednak - dla przypomnienia - treść art. 1019 kc brzmi (jest również w Poradniku):

§ 1. Jeżeli oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku zostało złożone pod wpływem błędu lub groźby, stosuje się przepisy o wadach oświadczenia woli z następującymi zmianami:
1) uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia powinno nastąpić przed sądem;
2) spadkobierca powinien jednocześnie oświadczyć, czy i jak spadek przyjmuje, czy też go odrzuca;
3) do zachowania terminu, o którym mowa w art. 88 uchylenie się od skutków prawnych błędu lub groźby § 2, wystarcza złożenie przed jego upływem wniosku do sądu o odebranie oświadczenia o uchyleniu się od skutków prawnych oświadczenia.
§ 2. Spadkobierca, który pod wpływem błędu lub groźby nie złożył żadnego oświadczenia w terminie, może w powyższy sposób uchylić się od skutków prawnych niezachowania terminu.
§ 3. Uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku wymaga zatwierdzenia przez sąd.

Po zastanowieniu zakładam, że być może sytuacje, kiedy Sąd nie odbierał oświadczenia o odrzuceniu spadku od razu mogły dotyczyć spraw, kiedy w grę wchodzili spadkobiercy małoletni, gdzie dla złożenia oświadczenia konieczna była zgoda sądu rodzinnego.

Nie mniej jednak "w mocy" pozostaje, to co napisałam o uruchomieniu się "łańcuszka" spadkobierców, którzy wchodzą w miejsce spadkobiercy, który spadek odrzucił.

Powrót