Odrzucenie spadku po babci

• Autor wątku Autor wątku Mnichu88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mnichu88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam mój ojciec zmarł we wrześniu 2022 pozostawił po sobie długi odrzuciłem wraz ze swoją córką spadek po nim. W styczniu 2023 zmarła moja babcia (matka mojego ojca) nie zdążyła odrzucić spadku po moim ojcu a swoim synu przed swoją śmiercią. Czy w takim razie ja i moja córka musimy odrzucić spadek po babci aby nie dziedziczyć jej długów które przeszły na nią po moim ojcu?

1. Czy Twój ojciec miał jeszcze (oprócz swojej matki i Ciebie) innych spadkobierców ustawowych dziedziczących w pierwszej kolejności, na przykład żonę i inne dzieci?

2. Czy matka Twojego ojca zmarła zanim minął jej termin do odrzucenia spadku po synu czy zmarła po terminie?

Ostatnia edycja:
Ojciec z mamą rozwiedzeni a po za mną jest jeszcze córka ona już odrzuciła spadek

Mnichu88 napisał:
a po za mną jest jeszcze córka ona już odrzuciła spadek
Wiem że masz córkę i że ona też odrzuciła spadek po dziadku ale moje pytanie dotyczyło tylko spadkobierców powołanych do dziedziczenia w pierwszej kolejności więc proszę odpowiedz jednoznacznie - czy Twój ojciec miał inne dzieci oprócz Ciebie?

I proszę odpowiedz na pytanie nr 2.

Ostatnia edycja:
Tak moja siostra ona też odrzuciła

Tak zmarła przed upływem terminu

Paulie Gualtieri napisał:
Czy matka Twojego ojca zmarła zanim minął jej termin do odrzucenia spadku po synu czy zmarła po terminie?

Odpowiedź na to pytanie jest w OP.

Mnichu88 napisał:
Witam mój ojciec zmarł we wrześniu 2022 pozostawił po sobie długi odrzuciłem wraz ze swoją córką spadek po nim. W styczniu 2023 zmarła moja babcia (matka mojego ojca)

@Mnichu88 Art 1017 kc (por należy zwrócić uwagę na chronologię, najpierw umarł ojciec).
ojciec - spadkodawca pierwotny
babcia - transmitent

Ty jako transmitariusz w pierwszej kolejności decydujesz czy przyjmujesz spadek po transmitencie, a jeśli go przyjmiesz to stosownie do 1017 kc przyjmujesz bądź odrzucasz spadek po spadkodawcy pierwotnym. Z uwagi na wielość transmitariuszy (Ty i siostra jako minimum) jest dyskusyjna kwestia czy uprawnienie z 1017 kc, przysługuje wspólnie wszystkim transmitariuszom, czy też każdemu z osobna w odniesieniu do udziału przsługującego danemu transmitariuszowi. A także jak należy interpretować odrzucenie spadku po spadkodawcy pierwotnym.

Dla bezpieczeństwa córka również powinna odrzucić spadek po spadkodawcy pierwotnym.

W takim razie, w skład spadku babci wchodzi nadal uprawnienie do odrzucenia spadku po jej synu.
Opisuje to art. 1017 kodeksu cywilnego:
Art. 1017. Jeżeli przed upływem terminu do złożenia oświadczenia o przyjęciu
lub o odrzuceniu spadku spadkobierca zmarł nie złożywszy takiego oświadczenia,
oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku może być złożone przez jego
spadkobierców. Termin do złożenia tego oświadczenia nie może się skończyć
wcześniej aniżeli termin do złożenia oświadczenia co do spadku po zmarłym
spadkobiercy.
Spadkobiercy babci, którzy przyjmą spadek po babci, nabywają uprawnienie do odrzucenia spadku po synu babci na podstawie art. 1017 kc. jako transmitariusze uprawnienia babci.
Czyli że jeśli Ty i Twoja siostra złożycie u notariusza oświadczenia o przyjęciu spadku po babci to tego samego dnia możecie już złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku po synu babci (jako transmitariusze uprawnienia babci do złożenia takiego oświadczenia). Dzięki temu w skład spadku babci nie wejdzie spadek po jej synu.
Twoja córka nie będzie musiała składać ponownie żadnych oświadczeń, tak samo jak nie musiała by tego robić gdyby to babcia sama odrzuciła spadek po swoim synu przed swą śmiercią.

Literatura dostępna w internecie:
1. "Transmisja spadku", Arkadiusz Szkurłat, Krakowski Przegląd Notarialny, Nr 2 Kwiecień/Czerwiec 2019
2. "Wybrane problemy związane ze statusem prawnym transmitariusza w polskim prawie spadkowym", dr hab. Hanna Witczak (2019)
3. "Kilka uwag o transmisji spadku", Krzysztof J. Matuszyk, Palestra r2006-t51-n11_12

witahe6007 napisał:
Dla bezpieczeństwa córka również powinna odrzucić spadek po spadkodawcy pierwotnym.
To już zrobiła, córka pytającego i jego siostra:
Mnichu88 napisał:
odrzuciłem wraz ze swoją córką spadek po nim
Mnichu88 napisał:
Tak moja siostra ona też odrzuciła

Ostatnia edycja:
Powrót