odrzucenie spadku po dziadku

• Autor wątku Autor wątku neely
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

neely

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Proszę pomóżcie. Zmarł mój dziadek pozostawiając niespłacone kredyty w bankach. Część była ubezpieczona część nie. Z ubezpieczonymi już się uporaliśmy, zostały nam te nieubezpieczone. Dziadek majątku żadnego nie miał. Utrzymywali się z babcią z emerytury dziadka. Dziadek miał dwoje dzieci córkę i syna. Córka ma dwoje dzieci i jedną wnuczkę, syn ma troje dzieci. Dom w którym mieszkał z babcią, synem i jego rodziną był wynajmowany. Wiem, że aby babcia nie musiała spłacać tych kredytów może odrzucić spadek. I w związku z tym mam kilka tytań:
1. jeśli babcia odrzuci spadek jakie należy złożyć dokumenty w sądzie aby dziedziczenie nie przeszło na dalsze pokolenia w rodzinie?
2. co z wynajmowanym domem w chwili odrzucenia spadku przez babcię?
3. czy po odrzuceniu spadku przez babcię będzie jej się należała jakaś renta rodzinna po dziadku?

1. Też muszą odrzucić spadek.
2. Tzn? Kto był najemcą? Babcia, dziadek czy razem?
3. Nie wiem, proszę pytać na zabezpieczeniu społecznym.

Jeśli dobrze pamiętam dziadek był najemcą( mogę się mylić).
Co w przypadku jeśli oboje byli najemcami?
Pozostali spadkobiery też muszą odrzucić spadek- czy da się to zrobić podczas jednej rozprawy? jakie dokumenty będą potrzebne?

1. W takim razie babcia nie zostaje po nim najemcą. Prawo najmu wchodzi bowiem w skład spadku. Proszę to najpierw dokładnie ustalić.
2. Mogą, o ile nie minie jeszcze termin na odrzucenie spadku.

Powrót