Odrzucenie spadku po ojcu a spadek po babci

• Autor wątku Autor wątku dawjed
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dawjed

Pytanie w temacie spadku po ojcu i babci.

Babcia zmarła w 2013 roku
Ojciec zmarł w 2022.
Również w 2022 roku odrzuciłem spadek po ojcu, odrzuciłem go również w imieniu moich dzieci.

Wszystko było zamknięte do momentu, w którym dziadek postanowił sprzedać nieruchomość.
Okazało się, że miał współwłasność z babcią. Chcę przekazać swoją część spadku w darowiźnie dziadkowi.
Nie wiem natomiast, czy w związku z tym, że babcia zmarła przed ojcem, jej część nie należała poprzednio do ojca.
Czy ja, odrzuciwszy spadek po ojcu nie mam do niego prawa i całość już należy do dziadka i reszty spadkobierców po babci?

Sprawa wypłynęła w tym roku, nigdy nie otwarto postępowania spadkowego po babci.

Twój ojciec zanim zmarł został spadkobiercą swojej matki, czyli odziedziczył część jej majątku/nieruchomości.

Na moment swojej śmierci ojciec był więc współwłaścicielem przedmiotowej nieruchomości.

Odrzucając spadek po swoim ojcu odrzuciłeś jednocześnie ten udział w nieruchomości, który wcześniej odziedziczył Twój ojciec po swojej matce.

Właścicielem tego udziału, który uprzednio odziedziczył Twój ojciec jest ta osoba/te osoby, które finalnie spadku po Twoim ojcu nie odrzuciły.

Czy zapadło postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku po Twoim ojcu?

Właśnie rozmawiałem z bratem przyrodnim - ma dokument od notariusza o przejęciu spadku po ojcu. Również planuje przekazać dziadkowi własność nieruchomości.
Więc rozumiem, że w związku ze zrzeczeniem się spadku po ojcu, nie jestem już stroną w żadnej sprawie dotyczącej spadku po zmarłej babci?

Ostatnia edycja:
Powrót