Odrzucenie spadku po zmarłym dziadku

• Autor wątku Autor wątku Agatka9022
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agatka9022

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam. W imieniu nieletniej córki złożyłam wniosek do sądu z prośbą o odrzucenie spadku po zmarłym dziadku który miał długi. Po smierci odnalazłam wiele pism od komornika sądowego, wierzycieli jak kruk, Provident, koleje mazowieckie, nie płacił alimentów na mnie i na siostrę. Jednym słowem uchylał się od płacenia jakich kolwiek długów. Posiadam pisma potwierdzające od wierzycieli. Sąd poprosił mnie o złożenie pełnej informacji odnośne długów zmarłego i nadesłanie tych informacji pismo otrzymałam 5 listopada 2021 i że mam na to 7 dni. Niestety termin juz minął czy nadal mogę dostarczyć te dokumenty? Jest to moje przeoczenie. Jak teraz ustosunkować si mam do tego pisma z przed 3 miesięcy,

Nadal może i powinna Pani wysłać to pismo. Należałoby w nim zawrzeć żądane przez sąd informacje jakie udało się uzyskać, załączyć odpowiednie dokumenty potwierdzające oraz wyjaśnić z jakich przyczyn wynikło opóźnienie.

Czy najpierw musze zlozyc wniosek o wyznaczenie nowego terminu na doręczenie dokumentów i poczekać na odpowiedź z sądu czy mogę doręczyć dokumenty czy od razu oddać się do sądu z tymi dokumentami? Bo w sądzie na infolinii dostalam informacje zeby najpierw wniosek wypełnić, więc nie wiem jak to zrobić żeby było dobrze?

Samo wniesienie dokumentów i wyjaśnienie przyczyn opóźnienia w reakcji na pismo jest już takim dorozumianym wnioskiem o zgodę na ich złożenie. Sąd opiekuńczy (rodzinny) działa (a więc m.in. przeprowadza dowody) także z urzędu. Może lepiej byłoby gdyby zadzwoniła Pani bezpośrednio do sekretariatu wydziału rodzinnego by ustalić jaka jest praktyka w takim przypadku.

Niestety wielokrotnie dzwonilam do sekretariatu aby uzyskać informacje bezskutecznie. Jutro udam się do sądu i złożę te dokumenty. Może mi Pan pomoże w innej kwesti ale w tej samej sprawie. Mianowicie mąż dostal pismo w odpowiedzi na złożony wniosek i tu zaznaczę ze we wniosku podałam również męża o zajęcie stanowiska w terminie 7 dni. Odpowiedź na wniosek powinna zawierać oznaczenie sądu, imiona i nazwiska ich przedstawicieli i pełnomocników, oznaczenie rodzaju pisma, osnowę wniosku lub oświadczenia, w przypadku gdy jestto konieczne do rozstrzygnięcia co do wniosku lub oświadczenia wskazanie faktów, na których strona opiera swój wniosek oraz wskazanie dowodu na wykazanie każdego z tych faktów.

Generalnie drugi rodzic jest uczestnikiem postępowania o wyrażenie zgody na odrzucenie spadku więc jest to standard. Ojciec dziecka składa w dwóch egzemplarzach odpowiedź na Pani wniosek (odpowiedź nie podlega opłacie) - w treści przede wszystkim powinien zawrzeć swoje stanowisko co do tego czy ten wniosek popiera czy też nie popiera z uzasadnieniem dlaczego popiera lub nie popiera. Jeżeli dysponuje dowodami na sytuację majątkową spadkodawcy to też może te dowody w piśmie zgłosić.

Rozumiem że wystarczy jak mąż w odpowiedzi napisze ze popiera wniosek ze względu na ujawnienie wielu długów po zmarłym, posiada wiele pism od wierzycieli i komorników.

A drugie pytanie jeśli chodzi o odpowiedź męża, w pisme jest napisane aby podać imiona i zaciska ich przedstawicieli i pełnomocników. Kogo podać w tym punkcie? Bo nie bardzo wiem o kogo chodzi

A proszę jeszcze tylko o informacje jeśli nie posiadała bym dowodów ze moj zmarły ojciec posiada długi to czy sąd działa z urzędu i sprawdza to w jakis sposób przed wydaniem wyroku?

A drugie pytanie jeśli chodzi o odpowiedź męża, w pisme jest napisane aby podać imiona i zaciska ich przedstawicieli i pełnomocników. Kogo podać w tym punkcie?

Chodzi o wymienienie w odpowiedzi imion i nazwisk uczestników postępowania w sprawie o zezwolenie na odrzuceniei spadku uczestników uczestnikami są najczęściej oboje rodzice dziecka więc ich imiona i nazwiska trzeba wymienić w odpowiedzi na wniosek.

A proszę jeszcze tylko o informacje jeśli nie posiadała bym dowodów ze moj zmarły ojciec posiada długi to czy sąd działa z urzędu i sprawdza to w jakis sposób przed wydaniem wyroku?

Generalnie sąd będzie opierał się na podstawie informacji jakich Pani lub inne osoby udzielą lub wynikają z przedłożonych dokumentów. Jedynie gdyby sąd znał sytuację majątkową spadkodawcy z innych postępowań sądowych to mógłby ewentualnie z takich informacji skorzystać samodzielnie.

Rozumiem. Mam ostatnie pytanie, w piśmie mam zapis. Pismo procesowe składa się z odpisem dla strony przeciwnej oraz z odpisami załączników. Czy chodzi tu o załączniki jak wniosek od gose na odrzucenie spadku, akt urodzenia i akt zgonu? I drugie jak oznaczyć rodzaj pisma?

1.odpowiedź na wniosek składa się do sądu w dwóch podpisanych egzemplarzach. Jeden zostanie w sądzie a drugi zostanie przez sąd wysłany do Pani. Jeżeli do odpowiedzi na wniosek ojciec dziecka chce dołączyć jakieś dokumenty to robi to tak by do każdego z egzemplarzy dołączyć te same dokumenty. Jeżeli nie ma żadnych dokumentów do dołączenia to składa samą odpowiedź w dwóch egzemplarzach. Odpis aktu urodzenia i aktu zgodu już się w aktach sprawy znajdują więc ojciec dziecka nie musi ich dołączać do odpowiedzi.

2. rodzaj pisma oznaczamy wpisując tytuł - w tym wypadku pismo należy zatytuować "odpowiedź uczestnika na wniosek".

Bardzo dziękuję za pomoc

Powrót