Odrzucenie spadku, procedura.

• Autor wątku Autor wątku Malgoskawie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Malgoskawie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Miesiąc temu zmarła nagle moja przyrodnia siostra, która od 22 lat mieszkała w Niemczech lecz nie posiadała obywatelstwa Niemieckiego (mąż Niemiec, 2 dzieci urodzonych w Niemczech) Mąż i dzieci odrzuciły spadek w Niemczech.
Natomiast ja i mój dorosły syn sporządziliśmy akt notarialny w Polsce o odrzucenie spadku. Bardzo proszę o odpowiedz czy muszę ten akt notarialny przesłać do Niemieckiego sądu, czy może on pozostać w moim posiadaniu do czasu zgłoszenia się wierzycieli do sądu? Nadmieniam, że żadne postępowanie sądowe na razie nie jest prowadzone.
Chciałabym uchronić siebie i syna od ewentualnych długów po siostrze.
Bardzo dziękuję za odpowiedz.

Mieszkajacy za granica krewni osob zmarlych w Niemczech maja 6 miesiecy czasu na odrzucenie spadku. Wlasciwym organem jest Nachlassgericht ("sad spadkowy") wlasciwy dla miejsca zamieszkania osoby zmarlej.
Ja w twoim przypadku napisalbym list do tego sadu (w j. niemieckim), ze odrzucam spadek i dolaczyl kopie polskiego aktu notarialnego. Nalezy przy tym podac wyraznie adres korespondencyjny w Polsce i okreslic jasno stosunek pokrewienstwa (w stylu "ja jako siostra przyrodnia zmarlej w..... Anny Kowaleskiej urodzonej w dniu..... w miejscowosci ...... odrzucam spadek po mojej siostrze przyrodniej). To powinno wystarczyc, bo ten sad nie zajmuje sie az tak dokladnie drobnymi kwotami pienieznymi, a jakie, jak przypuszczam, chodzi. Oni maja dosyc skomplikowanych spraw, gdzei w rachube wchodza setki tysiecy euro. Zaznacza, ze odrzucilas spadek a jak beda chcieli czegos wiecej, to ci dadza znac.

Bardzo dziękuję za odpowiedz.Pozdrawiam.

Powrót