Odrzucenie spadku przez jednego ze spadkobierców ustawowych - kazus rodzeństwa

• Autor wątku Autor wątku matheusz27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matheusz27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Dzień dobry,

Z racji upływu czasu, od kiedy ostatnim razem zajmowałem sie prawem cywilnym,zwracam się z prośbą o pomoc praktyków.

Stan faktyczny:

Umiera matka dwóch córek. Kobieta była wdową.

W przypadku odrzucenie spadku przez jedną z córek, odrzucona część spadku przypadnie siostrze, zgadza się?

Siostra odrzucająca spadek ma syna i nie do końca orientuje się, na kogo przejdzie część spadku, który zamierza odrzucić? Zastanawia się, czy na jej siostrę, czy też jej syna?

Uprzejmie dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam,
Mateusz

matheusz27 napisał:
Siostra odrzucająca spadek ma syna i nie do końca orientuje się, na kogo przejdzie część spadku, który zamierza odrzucić? Zastanawia się, czy na jej siostrę, czy też jej syna?
Na syna. Odrzucająca jest traktowana jakby nie dożyła otwarcia spadku - w jej miejsce wchodzi jej zstępny czyli syn. Na odrzucenie spadku w imieniu syna potrzebuje zgody sądu rodzinnego (jeżeli syn jest małoletni). Jeżeli odrzucająca nie miałaby zstępnych (albo wszyscy jej zstępni odrzucili spadek) to odrzucona część spadku przypadnie jej siostrze, jeżeli ta spadek przyjęła.

Byrhtnoth napisał:
Na syna. Odrzucająca jest traktowana jakby nie dożyła otwarcia spadku - w jej miejsce wchodzi jej zstępny czyli syn. Na odrzucenie spadku w imieniu syna potrzebuje zgody sądu rodzinnego (jeżeli syn jest małoletni). Jeżeli odrzucająca nie miałaby zstępnych (albo wszyscy jej zstępni odrzucili spadek) to odrzucona część spadku przypadnie jej siostrze, jeżeli ta spadek przyjęła.

Bardzo dziękuję za odpowiedz!
Równiez tak uważałem, że ta część spadku przejdzie na syna, jednakże, spotkałam się z następującym poglądem:

"Jeśli jedna z córek odrzuca spadek, a druga córka nie odrzuca spadku, to odrzucona część spadku przypadnie drugiej córce. Oznacza to, że niezależnie od tego, czy córka, która odrzuca spadek, ma syna czy nie, jej udział w spadku zostanie przekazany drugiej córce.

W przypadku odrzucenia spadku przez jedno z dzieci, jego potomkowie nie dziedziczą bezpośrednio tego udziału. Zamiast tego, udział ten przypada innym osobom, które wchodzą w skład grupy dziedziców, na przykład pozostałym dzieciom."

I jestem teraz w kropce...

Ostatnia edycja:
Powrót