Odrzucenie spadku przez małoletnią

• Autor wątku Autor wątku Saper_sl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Saper_sl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Potrzebuje porady co zrobic.

W 2018 roku mój kuzyn zmarł w Holandii zostawiając po sobie spadek w postaci głównie długów (i w Polsce i w Holandii)
Na początku 2020 roku każdy z naszej rodziny poprzez notariusza sporządzil akt o odrzuceniu spadku, w tym ja.

To był maj 2020. Została mi jeszcze kwestia małoletniej córki. Zgodnie z przepisami mialem 6 miesięcy na odrzucenie w jej imieniu tego spadku.

Traf chciał, że obudziłem się dopiero w grudniu jak minęło 6miesiecy i dopiero wtedy złożyłem do sądu rodzinnego wniosek o zgodę na odrzucenie spadku w imieniu małoletniego. Zgodę dostaliśmy jakoś na dniach wiosne tego roku.
Następny krok jaki zrobiłem to było złożenie wniosku o zatwierdzenie uchylenia się od skutków prawnych niezłożenia w terminie oświadczenia o odrzuceniu spadku. Dzisiaj sędzia odczytał postanowienie, że odrzuca mój wniosek z uzasadnieniem że nie widział tam błędu i groźby.

Co mam teraz zrobić.? Żona mi nie daję spokoju, bo się boi że wierzyciele się zjawią kiedyś i będzie problem. Składać kolejny wniosek? Tylko jaki?
Pozdrawiam Michał

Nic już nie zrobisz. Spadek został przyjęty z mocy ustawy z dobrodziejstwem inwentarza. Gdy w obrocie prawnym pojawi się postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku, zrób spis/wykaz inwentarza.

Mówimy o inwentarzu kuzyna?
Z tego co wiem, nie zostawił nic oprócz długów.

Czyli rozumiem, że nie ma już innego wyjścia? Co zrobić, żeby uchronić młodą od tych długów?

Spis/wykaz inwentarza. Będzie odpowiadać za długi do wysokości nabytych aktywów.

Powrót