Odrzucenie spadku przez małoletniego po terminie 6 m-cy

• Autor wątku Autor wątku MARTAJAS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MARTAJAS

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam , bardzo serdecznie prosze o pomoc.

Moja siostra zmarła zostawiając dlugi, odrzuciłam spadek 11.02.2009 , i zwróciłam się do sądu o wydanie zezwolenia by móc odrzucić spadek w imieniu mojej maloletniej córki sprawę mam dopiero 27.07.2009 z tego co wiem wyrok uproawomicni sie w najlepszym wypadku 11.08.2009 i dopiero w tym dniu bede mogła odrzucic spadek w iminieniu córki z tego co wiem - o 1 dzień za późno? Dzwoniłam do sąd z prośbą o przyspieszenie sprawy ale mają sezon urlopowy. Czy moge coś zrobic by jednak skutecznie odrzucić ten spadek w imieniu córki? wiem że córka w najgorszym wypadku odziedziczy długi do wyskości inwentarza, aktywów - ale jek się go ocenia skoro nic nie zostawiła? tylko niestety dlugi za mieszkanie ,za telefon, drobne kredyty... nic własnościowego nie miala ...prosze pomóźcie bo już nie wiem co robić - wiem że za późno zwróciłam się do sądu ale poprstu tak wyszło. Z góry dziękuje za odpowiedź Pozdrawiam Marta

Moim zdaniem do czasu rozpatrzenia wniosku termin powinien ulec zawieszeniu z powodów podanych poniżej (choć pewności nie mam). To primo.
Secundo, jeśli wartość inwentarza jest równa zeru, to i odpowiedzialność za długi jest zerowa.
Tertio, jeżeli odrzuca się spadek, to sąd spadku musi ustalić, kto wchodzi w miejsce spadkobierców odrzucający spadek, bo dopiero wtedy mamy udokumentowana datę powołania następnych spadkobierców i moim zdaniem, dopiero wtedy zaczyna się bieg terminu 6 miesięcy dla nowych spadkobierców zgodnie z zapisem kodeksowym, że termin 6 miesięcy biegnie od momentu jak podaje Kc:
Art. 1015. § 1. Oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku może być złożone w ciągu sześciu miesięcy od dnia, w którym spadkobierca dowiedział się o tytule swego powołania.

Spadkobierca dowiaduje się w tym przypadku dopiero od momentu jego powołania do spadku, czyli od momentu wskazania jego przez sąd spadku, bo małoletni nie ma żądnej świadomości, czy jest, czy nie jest powołany a dopiero sąd spadku ustala kto nim jest po odrzucających.

Ostatnia edycja:
Powrót