Odrzucenie spadku przez małoletniego

• Autor wątku Autor wątku marshall88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marshall88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,

mam pytanie.

Podczas osobistego stawiennictw odrzuciłem spadek (same długi).
Dostałem informację że spadek po mnie dziedziczy również syn (małoletni).
Zostałem pouczony że w pierwszej kolejności należy złożyć wniosek do Wydziału Rodzinnego i Nieletnich sądu właściwego dla miejsca zamieszkania małoletniego dziecka w celu uzyskania zgody na odrzucenie spadku

W internecie doczytałem że do takiego wniosku należy załączyć: akt urodzenia małoletniego dziecka, potwierdzenie odrzucenia spadku przez rodzica oraz odpis aktu zgonu osoby, po której ma być odrzucony spadek, opłata od wniosku wynosi 100 zł

Nie posiadam żadnego potwierdzeni odrzucenia spadku. W jaki sposób uzyskać takie potwierdzenie?

z góry dzięki

marshall88 napisał:
W internecie doczytałem że do takiego wniosku należy załączyć: akt urodzenia małoletniego dziecka, potwierdzenie odrzucenia spadku przez rodzica oraz odpis aktu zgonu osoby, po której ma być odrzucony spadek, opłata od wniosku wynosi 100 zł
Do złożenia wniosku nie jest wymagane potwierdzenie. Na etapie składania wystarczy, że Pan w treści wskaże kiedy i przed jakim podmiotem odrzucił spadek - należałoby podać dokładną datę złożenia oświadczenia oraz albo sygnaturę akt sprawy i nazwę sądu (jeżeli oświadczenie o odrzuceniu spadku złożył Pan przed sądem) albo numer repertorium i nazwę kancelarii notarialnej (jeżeli oświadczenie o odrzuceni spadku złożył Pan przed notariuszem). Dopiero jeżeli sąd wezwie Pana do złożenia takiego potwierdzenia to albo należałoby załączyć odpis protokołu (jeżeli oświadczenie składał Pan przed sądem - do uzyskania w sądzie, w którym składał Pan oświadczenie) albo wypis z aktu notarialnego (jeżeli oświadczneie składał Pan przed notariuszem - do uzyskania w kancelarii notarialnej, w której składał Pan oświadczenie). Co do konieczności załączenia odpisu aktu urodzenia dziecka i dokonania opłaty w kwocie 100 złotych to faktycznie są wymagane. Najistotniejsze z punktu widzenia odrzucenia spadku w imieniu dziecka jest złożenie wniosku o zgodę na odrzucenie spadku w imieniu dziecka w terminie 6 miesięcy od dnia odrzucenia spadku przez Pana a następnie po uzyskaniu zgody sądu niezwłoczne złożenie takiego oświadczenia w imieniu dziecka przed notariuszem.

Powrót