Odrzucenie spadku - sprawa i komornik

• Autor wątku Autor wątku emesch88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emesch88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Cześć,

w 2017 roku zmarła moja babcia.
Wiadomym było, że posiada zadłużenie wobec Gminy (zaleganie z czynszem) oraz prawodpodobnie wzięty kredyt/pożyczkę.
Wcześniej w 2015 zmarł dziadek, który też miał dlugi.

Nie chcąc dziedziczyć długów po babci, najbliższa rodzina: dzieci zmarłej, wnuki i prawnuki, złożyły notarialnie oświadczenie o zrzeczeniu się spadku (na wyrost, przed ogłoszeniem sprawy spadkowej). W tym ja.

Rok temu przyszło pismo, w którym Sąd prosił o potwierdzenie, że takie oświadczenie o odrzuceniu składałam. Potwierdziłam.

W tym roku, wczoraj, przyszło ponownie pismo, gdzie Sąd prosi znów o to samo - że składałam takie oświadczenie we własnym imieniu.

Dodatkowo do listu była dołączona pozostała korespondencja sądowa, w tym zawiadomienie, że w styczniu był komornik z tą korespondencją, ale uznał, że mój adres nie istnieje (nowe bloki, których nie ma na google maps) i wobec tego mam ponieść koszty dostarczenia tej poczty, razem z kosztami ustalającymi mój faktyczny adres.

1) czy odpowiedź, że składałem oświadczenie o odrzuceniu spadku musi być jakoś potwierdzone notarialnie? Czy wystarczy napisać po swojemu i wysłać?

2) Czy te koszty dostarczenia korespondencji sądowej przez komornika razem z kosztami za ponowne ustalenie adresu, muszą być przeze mnie uiszczone? Czy można złożyć zażalenie na komornika? Bo koszty zostały naliczone, mimo, że mój adres istnieje.

1. Najlepiej dołączyć zwykłą kserokopię aktu notarialnego.

2. A dlaczego uważasz, że masz obowiązek je uiścić? Sąd obciążył cię kosztami?

I jeszcze jedno:

emesch88 napisał:
najbliższa rodzina: dzieci zmarłej, wnuki i prawnuki, złożyły notarialnie oświadczenie o zrzeczeniu się spadku (na wyrost, przed ogłoszeniem sprawy spadkowej). W tym ja.

Żadne "na wyrost". Na odrzucenie spadku jest 6 miesięcy od daty dowiedzenia się o tytule powołania do spadku, nie potrzeba sprawy spadkowej.

1. dzięki :)
2. Tak mi wynika z pisma, jakie dostałam.
w korespondecji z wczoraj było dołączone "pismo przygotowawcze strony powodowej", o treści mniej więcej:

Działając w imieniu Mocodawczyni - Gminy Miejskiej Kraków - (...) w związku z próbą doręczenia korespondencji sądowej przez komornika, niniejszym informuję, że:

1) przesyłka sądowa (...) nie została jej doręczona. Z informacji przekazanych przez komornika wynika, że uczestnik posiada adres zamieszkania XYZ.

Wobec powyższego wnioszę o:
2) doręczenie przez Sąd korepsondecji kierowanej do uczestnika (Ja) na adres zamieszkania ustalony prezz komornika sądowego
3) zasądzenie od uczestnika na rzecz Gminy Miejskiej Kraków kosztów doręczenie przez komornika sądowego w kwocie 148,12 zł tytułem kosztów procesu wraz z ustawowymi odestkami za opóźnienie
4) w przypadku zawieszenia postępowania wnoszę o jego podjęcie z uwagi na możliwość jego kontunuacji.

UZASADNIENIE:
Kormonik Sądowy na skutek wniosku Gminy Miejskeij Krakó podjął czynnosci w kierunku doreczenia uczestnikowi przesylki sądowej. Wraz z postanowieniem z 6 lutego 2023, komornik sądowy zwrócił korepsondejcję sądową pełnomocnikowi GM Kraków oraz doręczył protokół (w protokole było, że mój adres niby nie istnieje). Komornik Sądowy poinformował, ze przesylka nie została doręczona - brak adresu.

W zwiąkzu z poniesionbymi kosztami związanymi z doręczeniem korespondencji, GM Krakó wnosi o zasądzenie od uczestnika, w ramach kosztó procesu kwoty, o ktorej mowa w pkt 3 petitum niniejszego pisma, wymagalnej od dnia uprawomocnienia się rozstrzygnięcia w przedmiocie tych kosztów.

Dowód: protokół, postanowienie o ustaleniu kosztów z dnia 6 lutego 2023.
- na okolicznowsc tresci, braku doreczenia korepondencji, ustalenia aktualnego adresu zamieszkania/zameldowania uczestnika, poniesionych kosztów przez stronę powodową.

Strona wnosi o wyrażenie zgody na złożenie niniejszegi pisma oraz przeprowadzenie wnioskowanych dowodów albowiem trzeba ich powołania powstała w związku z treścią korespondecji komornika sądoweog, a treść dokumentów nie jets obszerna i nie spowoduje przedłużęnia postępowania.

No i jest też dołączone właśnie to postanowienie z 6 lutego.

Komornik sądowy XYZ przeciwko mnie, na pocy przepisów art 6 art 21 art 41 ustoawy z dnia 28 lutego 2018 roku o kosztach komorniczych POSTANOWIŁ
1) ustalić koszty niezbędne do celowego przeprowadzenia czynności niebędących czynnościami egzekucyjnymi w wysokości:
--- tutaj rozpiska---
W tym koszty przejazdu poza miejsowosc - 20 zł
Koszty doręczenia - 26,62 zł
Opłata od zlecenia sądu o osobiste doręczenie pism - 60 zł
Opłata do wniosku o podjęcie czynnosci zmierzających do ustalenia aktualnego adresu - 40 zł
Koszty przekazania środków przekazem peineznym lub przelewem - 1,50 zł
RAZEM: 148,12 zł

2) zakończyć postępowanie w sprawie czynności nieegzekucyjnych i zwrócić wnioskodawcy niewykorzystaną zaliczkę w kwocie 4,86 zł na rachunek.

UZASADNIENIE:

Postępowanie prowadzone było zgodnie z wnioskiem GM Kraków.
Podczas czynnosci stwierdzono, ze wskazany przez wnioskodawcę adres nie istnieje (a istnieje, tylko kormonik nie znalazł). Po podjęciu czynnosci zmierzających do ustalenia aktualnego zadresu zamieszkania adresata, ustalono, ze w bazie ZUS zdres zameldowania to XYZ.
Powyższe kosty postępowania zostały zapłacone przez wnioskodawcę w całości.

Nigdzie nie ma tam obciążenia Pana kosztami doręczenia. Jest tylko wniosek Gminy, żeby sąd to zrobił. Komornik też nic o tym nie postanowił. Dopóki nie będzie orzeczenia sądu, że to Pan musiałby ponieść te koszty, nic nie trzeba robić.

Rozumiem, no to znakomicie:)
Bardzo dziękuję

Powrót