Odrzucenie spadku w imieniu dzieci a uzyskanie pełnoletniości.

• Autor wątku Autor wątku sienka47
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sienka47

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
W styczniu odrzuciłam notarialnie spadek po mamie. W maju złożyłam do sądu wniosek o zgodę na odrzucenie spadku w imieniu małoletnich dzieci. W sierpniu tę zgodę uzyskałam. W październiku ( mieszcząc się w terminie ) złożyłam do sądu pismo, że odrzucam spadek w imieniu małoletnich dzieci. Sprawa jest w toku a w grudniu mój syn osiągnął wiek pełnoletni.
Czy skoro ja złożyłam pismo że odrzucam w ich imieniu spadek to moje dziecko po uzyskaniu pełnoletności musi to zrobić sam? Notariusz nie wyraża zgody na odrzucenie przez niego spadku tłumacząc to tym że nie można odrzucić dwa razy spadku. Co mój pełnoletni syn ma w tej sytuacji zrobić ?

sienka47 napisał:
Notariusz nie wyraża zgody na odrzucenie przez niego spadku tłumacząc to tym że nie można odrzucić dwa razy spadku. Co mój pełnoletni syn ma w tej sytuacji zrobić ?
Notariusz ma rację. Twój syn nic nie musi robić.

sienka47 napisał:
Czy skoro ja złożyłam pismo że odrzucam w ich imieniu spadek to moje dziecko po uzyskaniu pełnoletności musi to zrobić sam?
Nie może skoro oświadczenia o odrzuceniu spadku w imieniu dzieci złożyłaś do sądu przed osiągnięciem pełnoletności przez syna.

Na przyszłość jednak, polecam składać tego typu oświadczenia nie na swoim prywatnym piśmie ale ustnie do protokołu sporządzanego przez notariusza. Wtedy jest pewność że zawiera ono wszystkie dane i poza tym można pobierać wypisy tego protokołu w dowolnej ilości.

sienka47 napisał:
Sprawa jest w toku a w grudniu mój syn osiągnął wiek pełnoletni.
Nie jest w toku. Jeśli złożyłaś pisemne oświadczenie o odrzuceniu spadku w imieniu małoletnich dzieci (załączając wymagane dokumenty) to sąd je przyjął i nic więcej nie robi. Jeśli masz potwierdzenie złożenia pisma do sądu to jest to Twój dowód że złożyłaś je w określonej dacie.

Gdybyś zamiast pisemnego oświadczenia o odrzuceniu spadku złożyła do sądu wniosek o odebranie od Ciebie ustnego oświadczenia o odrzuceniu spadku w imieniu małoletnich dzieci to wtedy sędzia od razu wezwał by Cię do złożenia tego ustnego oświadczenia i spisał by je do protokołu.

Czyli jak widzisz nie ma możliwości że coś jest jeszcze "w toku".

Ostatnia edycja:
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :)

Powrót