Odrzucenie spadku w imieniu dzieci

• Autor wątku Autor wątku rusinowapolana
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rusinowapolana

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam serdecznie,

mam pytanie o zrzeczenie się spadku za dzieci. W marcu 2022 r. zrzekłem się spadku po moim wujku. W sierpniu 2022 r. złożyłem wniosek do sądu rodzinnego o zgodę na zrzeczenie się spadku za dzieci. W styczniu dostałem zgodę z sądu i zrzekłem się spadku za dzieci u notariusza. Postępowanie trwa, spadek jest bardzo zadłużony i jest wielu wierzycieli. Wiem, że nadal poszukiwani są spadkobiercy. Mój ojciec, z którym zrzekałem się spadku w marcu, był wzywany na rozprawę 3 miesiące temu, ja póki co dostałem tylko wezwanie o podanie informacji, czy znam osoby z rodziny spadkodawczyni. Moje pytanie brzmi, czy mam wysyłać do sądu, w którym toczy się postępowanie spadkowe, jakieś pismo wyjaśniające, że już zrzekłem się spadku za dzieci? Wiem, że notariusz wysłał tą informację do Sądu Spadku, ale czy ja też powinienem wysłać do sądu ten akt, czy mam czekać na wezwanie na rozprawę?

rusinowapolana napisał:
Moje pytanie brzmi, czy mam wysyłać do sądu, w którym toczy się postępowanie spadkowe, jakieś pismo wyjaśniające, że już zrzekłem się spadku za dzieci? Wiem, że notariusz wysłał tą informację do Sądu Spadku
W tej sytuacji nie ma takiej potrzeby, czekać na wezwanie na rozprawę.

Powrót