Odrzucenie spadku w imieniu małoletnich dzieci, na stałe mieszkających poza Polską

• Autor wątku Autor wątku KasiaT.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KasiaT.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

chciałabym upewnić się co do postępowania w sytuacji, gdy w wyniku zrzeczenia się spadku po moim ojcu przeze mnie, moje rodzeństwo i mamę spadkobiercami ustawowymi stały się moje dzieci.

Mieszkamy od wielu lat poza krajem, dzieci są, podobnie jak my, obywatelami polskimi. Ojciec zamieszkiwał na terenie Polski. W tej chwili nie posiadamy zameldowania na terenie RP, stałe miejsce pobytu to terytorium Niemiec.

Jeśli dobrze rozumiem, powinnam przede wszystkim wystąpić do sadu rodzinnego z wnioskiem o zezwolenie na odrzucenie spadku w imieniu małoletnich dzieci. Który sąd jest właściwy, ze względu na brak meldunku dzieci w Polsce?

Czy wystarczy taki wniosek przesłać pocztą na adres sądu, czy wymaga on wniesienia opłaty skarbowej i jak to załatwić bez konieczności przylotu do Polski?

Czy mogę np. ustanowić moją mamę notarialnie moją pełnomocniczką do wystąpienia z takim wnioskiem w moim imieniu, jak również do samego zrzeczenia się spadku w imieniu moich dzieci?

Ostatnia edycja:
Powrót