odrzucenie spadku w imieniu małoletniego dziecka

• Autor wątku Autor wątku piotr.kraszewski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotr.kraszewski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Szukam pomocy i informacji.

Wychowuję razem z żoną jej dziecko ze związku pozamałżeńskiego.
W zeszłym roku ojciec dziecka odrzucił przez notariuszem spadek po swoim wuju ze względu na długi jakie miał.
Wiemy o tym od niego oraz otrzymaliśmy z sądu właściwego dla ostatniego miejsca zamieszkania zmarłego o tym informację drogą pocztową gdzie jest podane po jakiej osobie to było oraz kiedy i przed jakim notariuszem oraz sygnatura akt sprawy.
Ojciec dziecka miał złożyć do sądu wniosek o dokonanie odrzucenia spadku w imieniu dziecka.
Na dziś ma pełne prawa rodzicielskie i to niestety wykorzystuje.
Obiecał że złoży dokumenty czego nie robi.
Aktualnie na potrzeby apelacji do alimentów przedstawił zaświadczenie że jest bezrobotny oraz bezdomny, mieszka w ośrodku interwencyjnym.
Chcemy bez czekania na niego złożyć dokumenty w sądzie, jest do tego potrzebny odpis aktu zgonu i pewnie oświadczenie ojca dziecka o odrzuceniu spadku przez niego.
Poza imieniem i nazwiskiem tej osoby nie mamy żadnych danych.
Czy można udać się do notariusza u którego ojciec dziecka dokonał tego i poprosić go o udzielenie informacji w postaci odpisu aktu zgonu oraz poprosić o wydanie za opłatą poświadczenia o odrzuceniu spadku?
Czy może trzeba udać się do czytelni akt sądowych do którego notariusz przekazał taką informację?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,
Piotr

Obecnie spadek przyjmuje się z dobrodziejstwem inwentarza (w przypadku gdy nie zostanie odrzucony lub przyjęty w całości), więc ja bym się zastanowił, czy jak są same długi po zmarłym to czy warto cokolwiek robić w tej sprawie.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Skoro odrzucił to pewnie długi.
Mi chodzi o to aby nie było żadnych problemów i zbędnych wycieczek po sądach.
Chcę to załatwić tak jak należy.

Obecnie spadek przyjmuje się z dobrodziejstwem inwentarza (w przypadku gdy nie zostanie odrzucony lub przyjęty w całości), więc ja bym się zastanowił, czy jak są same długi po zmarłym to czy warto cokolwiek robić w tej sprawie.
Tak, ale dobrodziejstwo inwentarza wymaga jednak rzetelnego sporządzenia spisu/wykazu w przeciwnym razie ograniczenie odpowiedzialności może "odpaść" (art. 1031 par 2 k.c.).
Poza imieniem i nazwiskiem tej osoby nie mamy żadnych danych.
We wniosku (sąd rejonowy wydział rodzinny i nieletnich miejsca zamieszkania dziecka) warto wskazać wszystkie informacje jakimi się dysponuje(kto jest spadkodawcą i kiedy zmarł, jakie jest pokrewieństwo pomiędzy dzieckiem a spadkodawcą, kto odrzucił spadek i kiedy, jak wyglądał stan spraw majątkowych zmarłej osoby i skąd posiadacie wiedzę na ten temat). O wypis aktu notarialnego czy odpis aktu zgonu zwrócicie się do notariusza/usc dopiero po tym jak otrzymacie wezwanie sądu do złożenia tych dokumentów.

@Byrhtnoth nie wiem gdzie tu podstęp, szczególnie, że z postu wynika, że nie ma tu dziedziczenie w pierwszej linii. Na wszelki wypadek nie zaszkodzi oczywiście spadku odrzucić.

Czyli warto złożyć już wniosek do sądu i podać to co się wie.
Jak dobrze rozumiem to mając pismo z sądu o wezwanie do uzupełnienia dokumentów wtedy można się udać do danego notariusza?

piotr.kraszewski napisał:
Czyli warto złożyć już wniosek do sądu i podać to co się wie.

Jak dla mnie nie, jeśli są same długi to nie zostaną one odziedziczone przez małoletniego.

Powrót