odrzucenie spadku - zagranica

• Autor wątku Autor wątku ml80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

ml80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Zmarła moje mama. Chcemy przeprowadzić postępowanie spadkowe. Moje rodzeństwo mieszka zagranicą. Chcą odrzucić spadek w przewidzianym do tego terminie 6 m-cy. Mam jednak wątpliwość - czy odrzucenie spadku poprzez złożenie odpowiedniego oświadczenia woli u notariusza w USA (tam mieszkają) powoduje, że ich obecność w Pl nie jest wymagana np. podczas rozprawy bądź u notariusza w PL? Nie są w stanie pojawić się teraz w PL, czy jest jakakolwiek furtka, aby nie musieli specjalnie przylatywać do PL?

Z góry dziękuję za pomoc.

Zakladam, ze sa Panstwo swiadomi, ze odrzucenie spadku przez rodzenstwo nie spowoduje (jeszcze), ze pozostale w Polsce dziecko spadkodawczyni zostanie wylaczna spadkobierczynia. Odrzucajacych bedzie sie traktowalo tak, jak gdyba nie dozyli otwarcia spadku. Jeśli posiadaja dzieci w ich miejsce wejda zatem dzieci. Dopiero w wypadku braku zstepnych albo w wyniku odrzucenia spadku przez wszystkich dalszych spadkobiercow (dzieci i wnuki rodzenstwa) wylaczna spadkobierczynia zostanie corka mieszkajaca w Polsce.

Jesli rodzenstwo mieszka w poblizu polskiego konsulatu oswiadczenie moze zostac zlozone konsulowi. Mozliwe jest zgodnie z art. 12 ustawy prawo prywatne miedzynarodowe zlozenie oswiadczenia o odrzuceniu spadku w formie obowiazujacej miejscu zlozenia oswiadczenia. Rodzenstwo mogloby wiec zlozyc oswiadczenie w takiej formie, jaka obowiazuje w stanie, w ktorym mieszkaja. Jesli jest to zwykla forma pisemna wskazane byloby chocby poswiaczenie podpisu przez miejscowego notary public.
Powyzsze rozwiazanie moze Pana jednak narazic na koniecznosc wykazania przed polskim sadem, ze forma obowiazujaca w prawie amerykanskim (danego stanu) zostala zachowana. Moze sie to wiazac ze znacznym wydluzeniem postepowania o stwierdzenie nabycia spadku i sporymi kosztami, jesli sad uzna za konieczne powolanie bieglego z zakresu prawa amerykanskiego.

Istnieje jeszcze wariant posredni: rodzenstwo przed notary public udziela Panu pelnomocnictwa do odrzucenia spadku (albo zawarcia samemu z soba umowy darowizny udzialu w spadku) a Pan przed polskim notariuszem sklada oswiadczenie o odrzuceniu albo zawiera taka umowe. Procz pelnomocnictwa konieczne byloby jeszcze zalatwienie w USA apostille potwierdzajacego podpis notary public. W wypadku odrzucania spadku trzebaby sie spieszyc, by zmiescic sie w terminie ze zlozeniem oswiadczenia przed polskim notariuszem.

Tresc pelnomocnictwa najlepiej byloby uzgodnic z polskim notariuszem, ktory sporzadzalby potem akt notarialny.

Dziękuję z odpowiedź. Rozumiem, że jeżeli rodzeństwo i ich dzieci udzieliłoby mi pełnomocnictwa do odrzucenia spadku - mogłabym wykonać tę czynność za nich i ich obecność ani w sądzie ani przed notariuszem w PL nie byłaby konieczna? Czy Pan/Pani jest w stanie udostępnić wzór takiego pisma o udzielenie pełnomocnictwa do odrzucenia spadku bądź też samego oświadczenia o odrzuceniu spadku?

Radze skonsultowac sie z polskim notariuszem, u ktorego najlepiej zlozyc potem stosowne oswiaczenie. Notariusz okresli swoje wymagania co do tresci i formy pelnomocnictwa. Prosze jedynie jasno oswiadczyc chec dokonania takiej czynnosci.

Czy moja siostra mieszkająca w USA może odrzucić spadek za swojego małoletniego syna (obywatela USA)? Czy sądy polskie uznają takie oświadczenia? Wg polskiego prawa sąd rodzinny musi wydać opinię, w USA podobno nie ma takiej praktyki. Jakie jest skuteczne rozwiązanie w tej sprawie aby odrzucić spadek?
Czy lepszym rozwiązaniem jest sporządzenie pełnomocnictwa w terminie 6 m-cy, przyjęcie spadku przez pełnomocnika, a następnie dokonanie darowizny (też przez pełnomocnika)?
Siostra nie może przyjechać do PL tylko na sprawę sądową.

Dziękuję za pomoc.

Powrót