odrzucenie spadku

• Autor wątku Autor wątku kra16
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
no tak ale czy każdy człowiek musi się znać na prawie? Nie miałam pojęcia że cos takiego się robi czyli zrzeka hm....spadku..- długu.

Anilek napisał:
no tak ale czy każdy człowiek musi się znać na prawie? Nie miałam pojęcia że cos takiego się robi czyli zrzeka hm....spadku..- długu.
„Ignorantia iuris nocet”

Rodzeństwo ojca nie dziedziczy gdy są dzieci. Odrzucenie spadku przez dziecko nie oznacza tego że w miejsce tego dziecka dziedziczą dzieci tego dziecka czyli wnuki spadkodawcy. Jeżeli nie ma wnuków, czyli krewnych w linii prostej tzw. zstępnych, może wchodzić w grę druga kolejność spadkobrania czyli krewni w linii bocznej.

slav napisał:
Odrzucenie spadku przez dziecko nie oznacza tego że w miejsce tego dziecka dziedziczą dzieci tego dziecka czyli wnuki spadkodawcy.

??

„Ignorantia iuris nocet”

I gwóźdź do trumny!!!

Przyłącze się do tematu.
Za kilkanaście dni mija mi termin na odrzucenie spadku , mam niepełnoletnie dziecko.Jeśli ja odrzucę spadek przed notariuszem termin odrzucenia przez moje dziecko biegnie na nowo 6 miesięcy? Przespałem sprawę i teraz na przeszkodzie jest termin w sądzie rodzinnym.:what:
Słyszałem różne zdania na ten temat, ktoś może odpowiedzieć na 100% ?

nie ma w prawie nic na 100%;

wykładnia przepisów jednak nakazuje przyjąć, iż termin wynosi 6 miesięcy od dnia, w któym pani spadek odrzuciła; jako że dopiero w tym dniu spadkobierca - dziecko dowiedziało się o podstawie do dziedziczenia;

Witam,

Mam "techniczne" pytanie w temacie o odrzuceniu spadku. Czy 6 miesiecy liczonego od momentu mojego odrzucenia spadku jest wystarczajace na zalatwienie formalnosci mojego dziecka w sadzie opiekunczym i otrzymanie zezwolenia na dokonanie czynności przekraczajacej zwykly zarzad?
Dziekuje z gory za odpowiedz.

@Anilek

Była tutaj sprawa kobiety, której eks mąż też miał długi w FA oraz połowę domu w którym mieszkała ona z dziećmi.
Problem był - odrzucić spadek nie bardzo, bo połowa domu. Przyjąć nie bardzo, bo długi.

Napisała do ZUS o umorzenie tego długu i ZUS umorzył.

Dura_lex napisał:
idzie dalej az do wyczerpania krewnych w linii prostej. Dziadkowie spadkodawcy nie dziedzicza wiec nie skladaja zadnych oswiadczen. Dzieci rodzenstwa i wnuki tak. Na koncu dziedziczy gmina albo Skarb Panstwa.

Od 28 czerwca tego roku:

Art.*934. §*1.*W braku zstępnych, małżonka, rodziców, rodzeństwa i zstępnych rodzeństwa spadkodawcy cały spadek przypada dziadkom spadkodawcy; dziedziczą oni w częściach równych.
§*2.*Jeżeli któreś z dziadków spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada jego zstępnym. Podział tego udziału następuje według zasad, które dotyczą podziału spadku między zstępnych spadkodawcy.
§*3.*W braku zstępnych tego z dziadków, który nie dożył otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada pozostałym dziadkom w częściach równych.

roomster:

widziałem już apelacje, bo się adwokaci nie nauczyli, że nastąpiła zmiana przepisów i dziwią się dlaczego Sąd stwierdził spadek na rzecz dziadków;p

ale śmiechu wszyscy mieli...

jak dla mnie podstawa do żądania odszkodowania od avokado!

dzięki roomsterze, ale ja tamtego posta pisałem w 2007 roku...

Poszę o poradę zmarł mi ojciec zostało mieszkanie własnościowe z wpisami do księg wieczystych mama chce przepisać mieszkanie na siebie ale w spółdzielni mieszkaniowej powiedzieli jej że do mieszkania mam prawo ja jako syn i musi to załatwić sądownie rozprawa jest 19 marca i niewiem co robić mam dwoje dzieci w tym jedno niepełnoletnie czy jak odrzuce spadek to załatwi kwestie przepisania mieszkani czy przejdzie on na moje dzieci i one też bedą musiały odrzucić spadek i dopiero mama będzie mogła przepisać mieszkanie proszę o pomoc bo mam mało czasu na podjęcie decyzji

mam pytanie dowiedziałem się niedawno ze mój wujek (którego na oczy nie widziałem i nawet nie wiem gdzie mieszka) ma dużo dlugow które po jego śmierci ja odziedziczę jeśli jego dzieci odrzuca spadek.

Czy istnieje jakas możliwość abym odrzucil spadek za jego zycia ?
Chciałbym to zrobić na wszelki wypadek tak abym ja i moje dzieci już nie mieli problemów. Sprawa wyszla przy okazji śmierci mjego taty i wlasnie jestem w trakcie odrzucania dlugow po tacie.

Proszę podpowiedzcie jak się zabrać za sprawę z wujkiem.
Nie wiem gdzie mieszka i raczej nie mam możliwości zabrać go do notariusza aby napisac taka umowę o niedziedziczeniu.

Skoro nie możesz sporządzić zrzeczenia się dziedziczenia, to nie ma innej możliwości.

to jak mam się uchronić przed ewentualnymi długami spadkowymi ?

Co jeśli po śmierci jego dzieci odrzuca spadek i nie poinformują mnie o tym ?

Nie ma możliwości spisania takiego aktu przed notariuszem ze nie dziedzicze bez niego ?

mam pytanie jeszcze odnośnie spadkowych dlugow.

Jeśli mój tata zmarl 2 miesiące temu a ja jestem jedynakiem to spadek (dlugi przechodzą na mnie i mame). Czy ja mogę zrobić odrzucenie spadku teraz a mama później (za 2 miesiące) ? Czy najpierw musi mama a potem dopiero ja mogę ?

Z tego co się orientuje to ja i mama dziedziczymy w takim samym stopniu.

Pilnie potrzebuje odpowiedzi. Dziekuje

Każde z Was ma 6 miesięcy od dnia śmierci.

Złożyłem w sądzie rodzinnym wniosek, który umożliwi mi odrzucenie spadku (zadłużone mieszkanie) po wujku w imieniu mojego 3-letniego dziecka. Obawiam się, że nie zdążę ze wszystkim bo zostało mi niecałe dwa miesiące do czasu kiedy minie 6 miesięcy jak ja odrzuciłem ten spadek. Jeśli sprawdzi się czarny scenariusz to moje dziecko przyjmie spadek z dobrodziejstwem inwentarza. Wszyscy z rodziny odrzucili spadek. Żona wujka mieszka w tym mieszkaniu, ale komornik zajął jej pensję na poczet długów. Co będzie ze mną i moim dzieckiem kiedy przyjmie spadek i będzie współwłaścicielem tego mieszkania? Czy komornik może zająć mój majątek?Czy ja jako prawny opiekun będę musiał spłacać długi, mimo, że odrzuciłem spadek? Czy mogę oddać tę połowę mieszkania na poczet długów?
Proszę o szybką odpowiedź

Powrót