Odrzucenie spadku

• Autor wątku Autor wątku magda840329
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magda840329

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
W maju 2007 roku zmarł mój dziadek ,który pozostawił po sobie długi w postaci kredytów bankowych i praktycznie żadnego majątku oprócz telewizora i psa . Moja mama w czerwcu odrzuciła spadek, a ja zrzekłam się w listopadzie. Problem polega na tym że mam dwuletnie dziecko które wiem , że również dziedziczy długi po swoim pradziadku?
Czy jako niepełnoletni automatycznie dziedziczy spadek po po nim z dobrodziejstwem inwentarza ,czy też jako prawny opiekun mam zakładać odrębną sprawę o odrzucenie spadku lub jego przyjęcie z dobrodziejstwem inwentarza?
Czy do okresu nabycia pełnoletności przez mojego syna tj.za szesnaście lat sprawa mogłaby ulec przedawnieniu?
Jak raz na zawsze pozbyć się długów po nie żyjącym dziadku? :x
Dziękuje za pomoc.

Dziecko faktycznie dziedziczy z dobrodziejstwem inwentarza.
Ale może pani także odrzucić działajac jako przedstawiciel ustawowy ten spadek. Jednakże wtedy należy w pierwszej kolejności zwrócic sie do Wydz. Rodzinnego Sadu Rejonowego z wnioskiem o wyrazenie zgody na dokonanie takiej czynności (to w takim stanie rzeczy w zasadzie formalność).
Czy sprawa uległaby przedawnieniu to nie wiemy. Bo to zalezy od tego jak czynny będzie wierzyciel, czyli bank. jeśli wystapi do sądu który wyda orzeczenie na jego korzyść wtedy to juz nie 3 letni termin przedawnienia a 10letni i w zasadzie nie ma co liczyc że sie przedawni, bowiem dokonując czynnosci wierzyciel bedzie powodował iz każdorazowo bedzie biegł na nowo.
jesli jedynym majątkiem jest telewizor i pies to chyba obie opcje są dobre.
Ja bym jednak skorzystała z tego oswiadczenia o odrzuceniu 8)

Ja mam taki podobny problem moj mama zmrl w 2004roku.W tym roku otrzymalam wezwnie na posiedzenie w sadzie gdyz moja mama wziela kredyt i nie splcil go do konca i ze jestem spdkobierca ustawowym i ze jestem solidrnym dluznikiem mojej mamy choc po smierci mamy nie ubiegalm sie o zaden spadek w sadzie po mamie.Teraz przeczytalam w postach ze mozna sie zrzec spadku po zmarlej mamie.Czy nie z pozno??Moge jeszcze cos takiego zrobic prosze o odpowiedz???

Dziękuję bardzo za informację. Chciałabym jeszcze dokładnie wiedzieć co oznacza dziedziczenie z dobrodziejstwem inwentarza?

Na odrzucenie spadku z tego co się orientuję masz dokładnie 6 miesięcy od dnia śmierci mamy więc jest już zdecydowanie za późno. Wydaje mi sie że przejęłaś majątek łącznie z wszystkimi jej długami.

w art.1015 & 1 k.c. pisze inaczej nie otrzymalam zdnego spadku po mamie i tez nia toczyla sie sprawa w sadzie o spadek wiec wiec mam pol roku do odrzucenia spdku od chwili otrzymnia widomosci o splacie kredytu :P na szczescie

[cytat:3gecssnw]Moja mama w czerwcu odrzuciła spadek, a ja zrzekłam się w listopadzie.[/cytat:3gecssnw]
Sformułowanie art. 1020 oznacza, że spadkobierca odrzucający spadek jest traktowany tak, jakby w chwili otwarcia spadku nie miał zdolności dziedziczenia. Przy dziedziczeniu ustawowym dochodzą wówczas do dziedziczenia zstępni odrzucającego (gdy chodzi o dziecko spadkodawcy lub jego rodzeństwo), ulegają odpowiedniemu zwiększeniu udziały spadkowe pozostałych spadkobierców oraz dochodzą do dziedziczenia spadkobiercy powołani w dalszej kolejności. Biegnie na nowo równiez termin do złożenia oswiadczenia przez dalszych spadkonierców, jak że inna jest dla nich chwila, w której powzieli wiadomość o bycie spadkobiercami. Terminy więc sa jeszcze zachowane.
Przyjęciu spadku z dobrodziejstwem inwentarza oznacza ograniczenie odpowiedzialności za długi spadkowe do wartości aktywów spadku. Więc jeżeli w skład masy spadkowej wchodza jedynie długi, nie ma natomiast żadnych aktywów, to taka tez jest odpowiedzialność wówczas za te długi, a więc żadna 8). Jesli natomiast składnikiem masy spadkowej będzie np. samochód o wart. 2000 oraz długi 20.000 zl to taki spadkobierca przyjmujacy spadek z dobrodziejstwem inwentarza odpowiada do kwoty 2.000 zł, a więc jest obowiazany do spłaty długu jedynie w tej kwocie.
Przy takim dziedziczeniu sporządza sie spis inwentarza.

Witam.
Mam podobny prblem. Moj ojciec wymigiwal sie od placenia alimentow na mnie i moja siostre i w zwiazku z tym ma teraz dlug w panstwie na ponad 17 tys. zl. Z tego co tu przeczytalam ja i moja siostra po smierci ojca mozemy zrzec sie spadku po nim, a tym samym dziedziczenia jego dlugow. Jednak moja siostra ma troje dzieci i czy to znaczy ze po naszym odrzuceniu spadku przechodzi on automatycznie na jej dzieci?
Jest to pytanie przyszlosciowe poniewaz moj ojciec jeszcze zyje. Czy jest mozliwosc zalatwienia tych formalnosci zwiazanych z odrzuceniem spadku juz teraz przed jego smiercia?

Z gory dziekuje za odpowiedz.
pozdrawiam, caameron

Powrót