odrzucenie spadku ?

• Autor wątku Autor wątku gitkor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gitkor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Według testamentu mojej matki -wdowy ,dziedziczę jako jedyny syn lub gdybym nie mógł lub nie chciał małoletnia moja córka.Ponieważ spdkiem jest oprócz oszczedności mieszkanie własnościowe spółdzielcze,chciałbym zrzec się spadku na rzecz mojej drugiej córki ,która jest pełnoletnia.Obie są z jednego i obecnego mojego małżenstwa.Poniewaz jestem już współwłaścicielem mieszkania własnościowego, gdybym przyjął spadek ,musiałbym zapłacic podatek ,a chcę tego uniknąć. Jak mam tą sprawę rozwiązać ?

W razie skutecznego odrzucenia przez Ciebie spadku (a jest ba to określony termin w którym można to zrobić) w Twoje miejsce wejdą Twoje dzieci. Jeśłi jest ich więcej niż to jedno które ma odziedziczyć to pozostałe też musiałyby odrzucić spadek.

Kadi: nie dojdą obie córki, bo o ile rozumiem pierwszy post, to w testamencie jest podstawienie.
Nie można się zrzec na korzyść konkretnej osoby, więc jeżeli odrzuci pan spadek, to odziedziczy go małoletnia córka.

Małoletnia odziedziczy mieszkanie własnościowe i co dalej?

Słuszna uwaga Nauzicaa. Umknął mi ten szczegół z podstawieniem w testamencie.

Po moim odrzuceniu dziedziczy podstawiona małoletnia córka ,a jak ona odrzuci to kto wtedy?Moja druga córka ,żona?Proszę o odpowiedż.

Maloletnia corka nie moze odrzucic spadku. Bedziecie musieli sie zwrocic do sadu rodzinnego aby pozwolil na odrzucenie spadku przez maloletnia corke, a nie wiadomo jak sie sad na to zapatrzy.
Prawdopdobnie gdyby sad sie zgodzil na odrzucenie spadku to odziedziczy druga corka, ale czy sad sie zgodzi.....

Właśnie chciałbym aby dziedziczyła starsza, pełnoletnia córka,czy nie wystarczy jak ja jako opiekun prawny małoletniej ,przed sądem spadku odrzucę za nią spadek i wtedy odziedziczy starsza z córek?

Nie nie wystarczy choc czesto sad przychyla sie do odrzucenia spadku przez rodzicow maloletnich dzieci, ale to z reguly gdy spadek to tez i dlugi, a w tym wypadku tak nie jest.

Powrót