Odrzucenie spadku

• Autor wątku Autor wątku Heniupopek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Heniupopek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam
Prosze o pomoc
Po smierci ojca w 2005 spadek mialbyc podzielony na mnie i na siostre. W sklad spadku wchodzil jej dom w ktorym mieszkala (wlasnosc taty) oraz dzialki. Po jej namowach zrzeklem sie spadku (umowilismy sie ze sprzeda dzialki i da mi polowe - oszukala). Czy jest szansa to wszystko odwrocic?
Z gory dziekuje

Czyli jak rozumiem został dokonany dział spadku, w którym nieodpłatnie przekazał Pan swój udział w nieruchomościach siostrze? Raczej nie ma szans na wygraną w sądzie.
Art. 247. Dowód ze świadków lub z przesłuchania stron przeciwko osnowie lub ponad osnowę dokumentu obejmującego czynność prawną może być dopuszczony między uczestnikami tej czynności tylko w wypadkach, gdy nie doprowadzi to do obejścia przepisów o formie zastrzeżonej pod rygorem nieważności i gdy ze względu na szczególne okoliczności sprawy sąd uzna to za konieczne.

W tym dokumecie u notariusza nie bylo napisane o rzeczach ktore wchodza w sklad spadku. Podpisalem ze sie zrzekam. Czyli mozna zalozyc ze w chwili podpisania nie wiedzialem o rzeczach wchodzacych w sklad spadku?
Dokument podpisalem miesiac przed sprawa sadowa

Przepraszam, nie doczytałem tematu. Czyli odrzucił Pan spadek u notariusza. Tej czynności nie da się raczej wzruszyć. No bo przecież znał Pan skład spadku, skoro się Pan umówił z siostrą. Chce Pan kłamać przed sądem, że było inaczej?
Kc
Art. 1019. § 1. Jeżeli oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku zostało złożone pod wpływem błędu lub groźby, stosuje się przepisy o wadach oświadczenia woli z następującymi zmianami:
1) uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia powinno nastąpić przed sądem;
2) spadkobierca powinien jednocześnie oświadczyć, czy i jak spadek przyjmuje, czy też go odrzuca.
§ 2. Spadkobierca, który pod wpływem błędu lub groźby nie złożył żadnego oświadczenia w terminie, może w powyższy sposób uchylić się od skutków prawnych niezachowania terminu.
§ 3. Uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku wymaga zatwierdzenia przez sąd.

Ostatnia edycja:
Odrzucilem spadek w ciagu 6 miesiecy. Nie byl u notariusz dokonany podzial spadku. Notariusz nie mial pojecia co wchodzilo w sklad spadku.

Nie bede klamac przed sadem. Chodzi o to ze siostra wykorzystala wtedy zaistniala sytuacje. Czy to sad ustala sklad spadku (co mial zmarly) czy zobowiazana jest do tego rodzina

Mozna powiedziec ze zrzeklem sie spadku nie wiedzac do konca jaki jest jego pelen sklad.

To spadkobierca ma dołożyć należytą staranność i ustalić skład spadku przed decyzją o jego przyjęciu lub odrzuceniu. Jeśli tego nie zrobi, to niech do siebie ma pterensje. Inna sprawa, że to akurat Pana nie dotyczy - Pan wiedział, co wchodzi w skład spadku. A że siostra postąpiła jak postąpiła. No cóż, rodziny się nie wybiera.:roll:

Mam jeszcze jedno pytanie dotyczace tej sprawy.
Tata mial jeszcze ziemie do odzyskania po swoich przodkach na ktora mial dokumety o ktorej nie wiedzialem. Siostra odrzuceniu przezemnie spadku i sprawie spadkowej (na ktorej mnie nie bylo) powiedziala mi ze powinnismy miec jeszcze ziemie do odzyskania ktora defakto nawet nie byla jeszcze odzyskana przez tate (czyli sprawa sprzed pokolen).
Czy do tej ziemi naleze czy tez nie?

Czyli siostra zalatwila mnie po calej linii

Czyli jedyna szansa jest odzyskanie przez siostre ziemi i przepisanie mi polowy? :confused:

Powrót