Odrzucenie spadku.

• Autor wątku Autor wątku MonikaD
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MonikaD

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Tydzień temu zmarł mój ojciec. Był alkoholikiem, zgon nastapił nagle w wyniku wylewu. Jestem jego jedyną córką, mama od lat nie żyje. Jest jeszcze brat ojca. Ojciec mieszkał sam w mieszkaniu komunalnym, w którym miał zadłużenie na sumę ok. 18.000zł. Utracił prawa do lokalu. W tym mieszkaniu przebywały różne osoby, pito alkohol, interweniowała policja. Ojciec utrzymywał się z zasiłku socjalnego - 444zł. Koszty pogrzebu pokryło moje ubezpieczenie. Dowiedziałam się, że jako córka dziedziczę po ojcu - chodzi o długi ( żadnego majątku nie posiadał). Czy prawdą jest to, że mam pół roku na założenie sprawy spadkowej i odrzucenie spadku. W takim przypadku nie odziedziczę długów? Prawdopodobnie zadłużenie w administracji, nie jest jedynym długiem mojego ojca. Jaką wszczyna się procedurę w/w przypadku? Czy mam zakładac sprawę w sądzie, czy też wystarczy spisanie aktu u notariusza. Dodam, że posiadam nieletnie dzieci, czy one nie zostaną obciążone długami mojego ojca.
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź. MonikaD

Jest inna możliwość: przyjmuje Pani spadek z dobrodziejstwem inwentarza, tzn. odpowiada za zobowiązania spadkodawcy jedynie do wysokości wartości otrzymanego spadku. W tym przypadku jest 0 aktywów i za długi ojca nie będzie Pani odpowiadała, nie będzie kłopotów z "przechodzeniem spadku" na innych ew. spadkobierców. Należałoby sporzadzić inwentarz wykazujący brak aktywów i rózne zobowiązania.
W mojej ocenie lepiej byłoby wnieść do sądu o stwierdzenie nabycia spadku - różne instytucje bardziej szanują wyroki sądowe.

Dziękuję za odowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie, jak spisuje się dobrodziejstwo inwentarza i na jakiej podstawie ustala się brak majatku? Dziekuję. MonikaD

W ciągu 6 miesięcy od dnia smierci spadkodawcy powinna Pani wnieść do sądu o stwierdzenie nabycia spadku z dobrodziejstwem inwentarza - później nabywa się spadek wprost, ze wszystkimi zobowiązaniami.
Ojciec gdzieś mieszkał, w kakims mieszkaniu - więc należy z przedstawicielem administracji spisać rzeczy wartościowe (osobiste i użytkowe się nie liczą) - jeżeli takowe są. Jeżeli nie, należy, by administracja ten stan rzeczy potwierdziła. Ponieważ w ciągu 6 miesięcy od daty prawomocnego stwierdzenia nabycia spadku powinna Pani zgłosić ten fakt do US, należy w Urzędzie Skarbowym porozmawiać, jak w przypadku gdy nie ma majątku do wykazania uzyskać stosowne zaświadczenie.

Dziekuję bardzo za odpowiedź. Serdecznie pozdrawiam.

Powrót