odrzucenie spadku

• Autor wątku Autor wątku izeta11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

izeta11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
W miesiącu lipcu 2009 roku zmarł mój mąż. Bylismy bezdzietnym małżeństwem. Mamy akt własności mieszkania ze stycznia 2008 r, w którym wpisana jest wartość mieszkania 75 000,00 PLN. Nie zdążyliśmy spisać testamentów (ja na męża - mąż na mnie). Ponieważ rodzice męża nie żyją ustawowymi spadkobiercami jest 4 jego rodzeństwa. Mam pytanie: 1) czy jako wartość spadku będzie brana kwota za mieszkanie wpisana w akcie, czy nalezy dokonac wyceny wg aktualnie obowiązujących na danym terenie; 2) jaka jest procedura, aby męża i mój dorobek stał się wyłącznie moim zgodnie z przepisami prawa; 3) czy jesli będzie odrzucenie spadku muszą złożyć go: czwórka męża rodzeństwa i wszystkie ich dzieci - czy w tym przypadku zstępni rodzeństwa muszą zgłosić się osobiście u notariusza ,czy mogą być złożone ich pisemne oświadczenia; 4)czy sprawę spadku mogę załatwić u dowolnego notariusza, czy (tak jak w przypadku sądu) tylko u notariusza, którego kancelaria znajduje sie w mieście, gdzie ostatnio mieszkał zmarły?

1. wartość spadku wg aktualnej wartości rynkowej.
2. odrzucić spadek musieliby kompletnie wszyscy (małoletnie dzieci wymagają zgody sądu rodzinnego)
3. oświadczenia u notariusza - dowolnego.

Dziekuję ... ale prosze jeszcze o wyjasnienie czy u notariusza muszą zgłosić sie wszyscy - czy tylko rodzeństwo męża a ich dzieci (zstepni) moga złożyć oświadczenie pisemne.....

Powrót