odrzucenie spadku

• Autor wątku Autor wątku brabo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

brabo

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam
Odrzuciłem spadek po zmarłej mamie która zostawiła niespłacone kredyty w bankach , mam pytanie
skoro sprawa jest w toku (poszukiwani są inni spadkobiercy ) a ja nie mam jeszcze wyroku sądu( czy taki wyrok lub zaświadczenie dostanę na piśmie ) że odrzuciłem spadek czy w związku z tym banki mogą domagać się spłaty długów ,czy może się pojawić u nas komornik i jak udokumentować że odrzuciłem spadek?
Z góry dziękuję za odpowiedz

Po odrzuceniu spadku po uprawomocnieniu się postanowienia przestaje Pan być spadkobiercą, więc w stosunku do Pana żadne egzekucja nie może byc prowadzona. Przed uprawomocnieniem się - tym bardziej.
Jeżeli posiada Pan dzieci, powinien Pan zrzec się spadku w ich imieniu, jeżeli są niepelnoletni, lub oni sami powinni to zrobić, bo inaczej zostaną spadkobiercami po babce. Co prawda, nieletni może przyjąc spadek jedynie z dobrodziejstwem inwentarza, a więc będzie musiał regulować odziedziczony dług jedynie do wysokości wartości otrzymanego spadku, ale nie warto to robić w tym przypadku.

a kiedy się uprawomocni wyrok sądu ? czy moja żona w jakis sposób dziedziczy ?

A z jakiej racji żona ma dziedziczyć?

Żona nie jest spadkobierca ustawowym po Panskich krewnych.
Uprawomocnienie się wyroku lub postanowienia sądu zależy od tego, czy zostaną one prawidłowo i w terminie zaskarżone. Jeżeli tak, to postanowienie/wyrok II instancji stają się prawomocne po ich ogłoszeniu.
Jeżeli po ogłoszeniu wyroku/postanowienia w I instancji nie złożono sprzeciwu (apelacji od wyroku), o tym, czy uprawomocniły się one, mozna pytac w sekretariacie sądu nie wcześniej, niż po 14 dniach - a najlepiej po miesiącu. dopiero wtedy będzie wiadomo, czy rzeczywiście nie ma sprzeciwu (bo można założyć, że został wysłany w ostatnim przepisowym dniu).

Powrót