Odrzucenie spadku

• Autor wątku Autor wątku Iskierki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Iskierki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam

Na podstawie decyzji sądu podjętej bez mojego udziału na niejawnym posiedzeniu zostałem powołany do spadku po moim bratanku (same długi). Chcę złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku, ale w sądzie dostałem informację, że muszę złożyć dwa (?) wnioski. Jeden o odrzuceniu spadku - do sądu mojego miejsca zamieszkania, drugi do innego sądu prowadzącego sprawę spadkową - o oddalenie wniosku o nabycie spadku.
Na forum w dziale FAQ nic o tym nie ma, jest tylko jeden wniosek i to dowolnie złożony (sąd msc. zamieszkania lub sąd prowadzący sprawę) ew. u notariusza. Nigdzie nie ma informacji o dwóch wnioskach.

I jeszcze jedno. Czy muszę wniosek uzasadaniać wskazując spadkobierców ustawowych? Skoro powołano mnie, tzn. że ustawowi spadkobiercy już spadek odrzucili (brat zmarłego, jego córka, jego dzieci), czyli dla sądu już nie są spadkobiercami.

Pozdrawiam

Może prościej. Czy mimo złożenia oświadczenia o odrzuceniu spadku istnieje konieczność złożenia w sądzie prowadzącym sprawę spadkową osobnego wniosku o oddalenie wniosku o nabycie spadku?
Czy ktoś ma wzór takiego pisma?

Jak rozumiem postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku jest już prawomocne.
Iskierki napisał:
wniosku o oddalenie wniosku o nabycie spadku
Nie ma takiego wniosku. Można złożyć do sądu spadku wniosek o zmianę postanowienia o stwierdzenieu nabycia spadku jeżeli skutecznie odrzuci Pan spadek po bratanku. Żeby skutecznie złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku musi Pan złożyć wniosek o "zatwierdzenie oświadczenia o uchyleniu się od skutków niezłożenia w terminie oświadczenia o odrzuceniu spadku oraz o przyjęcie oświadczenia o odrzuceniu spadku". Jest to jeden wniosek i składa się go w sądzie właściwym ze względu na Pana miejsce zamieszkania (art. 640 par. 1 k.p.c.). Opłata sądowa wynosi 200 złotych (100 za wniosek o zatwierdzenie oświadczenia i 100 za odebranie oświadczenia o odrzuceniu spadku).
Przepis prawny:
art. 1019 Kodeks cywilny
§ 1. Jeżeli oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku zostało złożone pod wpływem błędu lub groźby, stosuje się przepisy o wadach oświadczenia woli z następującymi zmianami:
1)
uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia powinno nastąpić przed sądem;
2)
spadkobierca powinien jednocześnie oświadczyć, czy i jak spadek przyjmuje, czy też go odrzuca.
§ 2. Spadkobierca, który pod wpływem błędu lub groźby nie złożył żadnego oświadczenia w terminie, może w powyższy sposób uchylić się od skutków prawnych niezachowania terminu.
§ 3. Uchylenie się od skutków prawnych oświadczenia o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku wymaga zatwierdzenia przez sąd.

Gdy już Sąd postanowi o zatwierdzeniu uchylenia się od skutków niezłożenia oświadczenia w przedmiocie spadku i jednocześnie przyjmie od Pana oświadczenie o odrzucenie spadków wtedy składa Pan do sądu spadku wniosek o zmianę postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku (na podstawie art. 679 kpc). Opłata sądowa od tego wniosku to 100 złotych.
Przepis prawny:
art. 679 Kodeks postępowania cywilnego
§ 1. Dowód, że osoba, która uzyskała stwierdzenie nabycia spadku, nie jest spadkobiercą lub że jej udział w spadku jest inny niż stwierdzony, może być przeprowadzony tylko w postępowaniu o uchylenie lub zmianę stwierdzenia nabycia spadku, z zastosowaniem przepisów niniejszego rozdziału. Jednakże ten, kto był uczestnikiem postępowania o stwierdzenie nabycia spadku, może tylko wówczas żądać zmiany postanowienia stwierdzającego nabycie spadku, gdy żądanie opiera na podstawie, której nie mógł powołać w tym postępowaniu, a wniosek o zmianę składa przed upływem roku od dnia, w którym uzyskał tę możność.
§ 2. Wniosek o wszczęcie takiego postępowania może zgłosić każdy zainteresowany.
§ 3. W razie przeprowadzenia dowodu, że spadek w całości lub w części nabyła inna osoba niż wskazana w prawomocnym postanowieniu o stwierdzeniu nabycia spadku, sąd spadku, zmieniając to postanowienie, stwierdzi nabycie spadku zgodnie z rzeczywistym stanem prawnym.
§ 4. Przepisy § 1-3 stosuje się odpowiednio do zarejestrowanego aktu poświadczenia dziedziczenia oraz do stwierdzenia nabycia przedmiotu zapisu windykacyjnego.

Serdecznie dziękuję, o to właśnie chodziło. W sądzie nie mogliśmy uzyskać tak precyzyjnej informacji, tylko coś tak mglistego - jak na początku wątku.

Powrót