odrzucenie spadku

• Autor wątku Autor wątku ania06q
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ania06q

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzien dobry, odrzuciłam spadek po zadłużonym zmarłym, przesłałam wszystkie niezbędne dokumenty, (ja, jak i cała rodzina,za wyjątkiem jednej osoby) sąd uznał za spadkobiercę osobę z którą nie ma kontaktu i która nie złożyła odrzucenia spadku. Teraz otrzymuje pismo, o tym abym stawiła się (ja lub ktokolwiek inny - wystarczy jedna osoba) na rozprawie celem złożenia zapewnienia spadkowego, jeśli tego nie zrobię informują , że sąd może umieścić ogłoszenie spadkowe w prasie, którego kosztami może obciążyć uczestników postępowania. czy ja jako uczestnik, który odrzucił spadek, moge zostać takimi kosztami obciążona, jeśli nie stawię się na rozprawie?

Ostatnia edycja:
ania06q napisał:
czy ja jako uczestnik, który odrzucił spadek, moge zostać takimi kosztami obciążona, jeśli nie stawię się na rozprawie?
Jeżeli żaden z uczestników nie złoży zapewnienia sąd będzie musiał wydać postanowienie o wezwaniu przez ogłoszenie. Jeżeli jakiekolwiek zapewnienie zostanie złożone sąd może odstąpić od poszukiwania spadkobierców przez ogłoszenie. W przypadku wydania postanowienia o ogłoszeniu każdy z uczestników może zostać obciążony kosztem ogłoszenia - najprawdopodobniej będzie to wnioskodawca choć sąd może te koszty rozdzielić inaczej (w pierwszej kolejności wnioskodawca będzie wezwany do uiszczenia zaliczki a ostateczny koszt ogłoszeń - oraz związane z tym ewentualne dopłaty/zwroty - zostanie rozliczony po zakończeniu sprawy). Pomimo złożenia oświadczenia o odrzuceniu spadku nie utraciła Pani statusu uczestnika postępowania.

Ostatnia edycja:
mimo tego ze odrzuciłam spadek? nie powinni mnie traktować jakbym nie była spadkobiercą?

i czy może orientujesz się ile wynosi taki koszt ogłoszenia?

Przy postanowieniu o wezwaniu poprzez ogłoszenie w prasie to od kilkuset złotych w górę. Jeżeli sąd odstąpi od ogłoszenia w prasie (niewielka wartość spadku) to kosztów nie ma (tablica ogłoszeń w sądzie, ogłoszenie na stronie internetowej sądu, tablica ogłoszeń urzędu gminy).
ania06q napisał:
nie powinni mnie traktować jakbym nie była spadkobiercą?
Nie jest Pani spadkobiercą ale uczestnikiem nadal Pani pozostaje dopóki sąd nie zwolni Pani z dalszego udziału w sprawie.

Ostatnia edycja:
Powrót