Odrzucenie spadku

• Autor wątku Autor wątku Anin13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anin13

Użytkownik
Odpowiedzi
152
Że swoim ojcem /ewentualnym spadkodawca/ nie utrzymuje kontaktu praktycznie przez całe życie.
Co w przypadku śmierci spadkodawcy czy ja automatycznie staje się spadkobiercą? Rozumiem iż tak.

W przypadku ewentualnych długów wierzyciele mogą przeprowadzić postępowanie że ja wchodzę w miejsce ewentualnego dłużnika....
Czy wierzyciele będą zmuszeni ustalić moje miejsce zamieszkania a ja dowiem się o toczącym się postępowaniu wezwaniem z Sądu i wtedy będę miał 6 miesięcy na ewentualne odrzucenie spadku?
Czy może wierzyciele mogą to zrobić bez mojej wiedzy a ja o wszystkim dowiem się dopiero od komornika?

Ostatnia edycja:
Anin13 napisał:
Czy wierzyciele będą zmuszeni ustalić moje miejsce zamieszkania a ja dowiem się o toczącym się postępowaniu wezwaniem z Sądu i wtedy będę miał 6 miesięcy na ewentualne odrzucenie spadku?
Czy może wierzyciele mogą to zrobić bez mojej wiedzy a ja o wszystkim dowiem się dopiero od komornika?
Dziecko ustawowo dziedziczy w pierwszej kolejności więc decydujący dla takiego spadkobiercy jest pierwszy moment uzyskania informacji o śmierci rodzica, wtedy zaczyna biec termin 6 miesięcy na złożenie oświadczenia. Spadkobiercy mogą być poszukiwani w ramach sprawy o stwierdzenie nabycia spadku także przez ogłoszenie, może być powołany kurator itd.

A co w przypadku gdy zmarły rodzic był zadłużony ale nie pozostawił żadnego majątku? Czy w takim przypadku dzieci również będą spłacać jego długi jeśli nie odrzucą spadku w terminie 6 m-cy po jego śmierci?

zuzia58 napisał:
A co w przypadku gdy zmarły rodzic był zadłużony ale nie pozostawił żadnego majątku? Czy w takim przypadku dzieci również będą spłacać jego długi jeśli nie odrzucą spadku w terminie 6 m-cy po jego śmierci?
Jeżeli nie odrzucą to dziedziczą z dobrodziejstwem inwentarza czyli odpowiadają za długi całym swoim majątkiem ale do wartości odziedziczonego majątku spadkowego. To ograniczenie odpowiedzialności jest uzależnione od sporządzenia spisu lub wykazu inwentarza.

Po co kurator?
Tak trudno sprawdzić gdzie dana osoba mieszka jest zameldowana? Nie ma w PL żadnego rejestru aby wierzyciel mając swój interes prawny otrzymał takie dane?
Sądy nie wymagają od powodów wskazania adresu zamieszkania pozwanego? Czy wystarczy że powód poda adres XYZ... Czyli takie z nieba jaku się spodoba np Mickiewicza X/y

Byrhtnoth napisał:
Jeżeli nie odrzucą to dziedziczą z dobrodziejstwem inwentarza czyli odpowiadają za długi całym swoim majątkiem ale do wartości odziedziczonego majątku spadkowego. To ograniczenie odpowiedzialności jest uzależnione od sporządzenia spisu lub wykazu inwentarza.

tylko jak spadkodawcę nie widziało się prawie całe życie skąd wiedzieć czy ma jakiś majątek, od wierzycieli można się tylko dowiedzieć o ewentualnych długach

kto ma spisać inwentarz? jeśli spadkobierca nic nie wie o swoim spadkodawcy więc co ma u kogo spisać taki inwentarz. I taki inwentarz ma pokazywac w przyszłości wierzycielom?

Spis inwentarza sporządza komornik na wniosek spadkobiercy, komornik składa spis w sądzie spadku. Tak, spis inwentarza to dokument urzędowy, który ogranicza odpowiedzialność za długi spadkowe, można nim się posługiwać wobec wierzycieli.

Czy taki spis robi się po sprawie spadkowej? W sensie jak już ktoś się dowie że jest prawomocnym spadkobiercą?

Byrhtnoth napisał:

Wiem, ze z przepisów prawa nie wynika kiedy powinien/może być sporządzony Wykaz Inwentarza. Zapytam zatem, jak to wygląda w rzeczywistości, to znaczy:

1 - czy z daleko idącej ostrożności Wykaz Inwentarza spadkobierca powinien sporządzić i wysyłać do Sądu Spadku np. niezwłocznie po upływie 180 dni od śmieci spadkodawcy, kiedy to właśnie stał się z urzędu spadkobiercą z dobrodziejstwem inwentarza?

2 - czy właściwym czasem na sporządzenie Wykazu Inwentarza jest dopiero czas, kiedy np. ujawnią się jacyś nieznani wcześniej wierzyciele z roszczeniami?

3 - czy warunkiem skuteczności-wiarygodności sporządzenia Wykazu Inwentarza jest jego złożenie w Sądzie Spadku lub potwierdzenie u Notariusza.

Powrót