odrzucenie sprzeciwu od nakazu zaplaty

• Autor wątku Autor wątku user273085
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

user273085

Stały bywalec
Odpowiedzi
699
Dziendobry,

Zlozylem pismo od nakazu zaplaty wydanego w postepowaniu upominawczym z dnia 06 grudia 2011 obarczony brakami formalnymi.

Sad wezwal mnie do usuniecia brakow formalnych poprzez wniesienie sprzeciwu na urzedowym formularzu wraz z odpisem w terminie, co oczywiscie pelnilem.

Zlozylem sprzeciw na formularzu, lecz nie dolaczylem jego odpisu.

o jaki odpis chodzi ?
sad uznal, ze nie usunalem brakow formalnych i na podstawie przepisu art 504 sprzeciw odrzucil

nie mam papierow z odpisami. zrobilem kopie dowodu osobistego, wypelnielm formularz i wyslalem.
dlaczego polskie sady tak bardzo utrudniaja wszystko ?

comoge zrobic aby sie odwolac od tego?
kolejny formularz, kopia dowodu osobistego i wyslanie do sadu okregowego pod rygorem tygodnia ?
jak zdobyc ten odpis?

Odpis o drugi egzemplarz sprzeciwu wraz z drugim kompletem załączników.
Ponieważ sąd wzywał do uzupełnienie braków przez złożenie odpisu miał prawo odrzucić sprzeciw.
Może Pan próbować teraz złożyć odpis wraz z wnioskiem o przywrócenie terminu do jego złożenia ( powołując się na to że nie rozumiał Pan co znaczy słowo odpis), ale nie jestem pewna czy coś to da.

tzn ,mam zapisane, ze moge sie odwolac w terminie tygodniowym do sadu okregowego.ja nie posiada niestety dokumentow. odwolywalem sie tak jak rozumialem czyli wyslalem formularz ktory pobralem przez strone www w sadzie w krakowie i zrobilem skan dowodu osobistego.szczerze mam dosc tej cholernej biurokracjii.

dalej nie rozumiem skad mam wziac jakis odpis

Odpis to ksero dokumentów które Pan wysłał do sądu ( ksero uzupełnionego formularza sprzeciwu i jeśli załączał Pan jakieś dokumenty to ksero tych dokumentów)
Odpisu składa się tyle ile jest stron - 1 egzemplarz dla sądu i po jednym dla każdej ze stron.

Pana ewentualne odwołanie raczej nie zostanie uwzględnione.
Lepiej pójść na ksero skserować sprzeciw który pan złożył ( albo jeśli pan go nie ma, jeszcze raz uzupełnić tymi samymi słowami) wysłać do sądu rejonowego i załączyć pismo że pan wnosi o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu bo pan nie zrozumiał znaczenia słowa odpis.

o matko, nikt mi o tym nie mowil, ze trzeba jakies ksera robic,teraz juz wszystko wiem. czyli jeszcze raz wszystko uzupelnic i wtedy odpis formularza i dowodu dla sadu i dla mpk w krakowie ? i dla siebie pewnie tez , ale bez wysylki , tylko z zatrzymaniem w domu

jeśli nie ma pan poprzedniego egzemplarza to jeszcze raz uzupełnić, skserować 2 x, jedno ksero sobie zachować, a jedno załączyć do oryginału ( musi być odręczny własnoręczny podpis) i wysłać do SR.
Do tego załączyć pismo, że pan wnosi o przywrócenie terminu do uzupełnienia braków - koniecznie wysłać te dwa pisma razem i to możliwie jak najszybciej. Niestety i tak nie ma gwarancji, że sąd to panu uwzględni ale proszę próbować.

a nie lepiej do rejonowki i okregowki zlozyc ? nie chcialbym aby mi termin przelecial na okregowke

Oczywiście do okręgu też może pan złożyć zażalenie ale z tego co pan pisze to brak będzie podstaw do jego uwzględnienia.

wlasnie kurcze, ale zloze i napisze prawde , ze nie bylem swiadomy. sady powinny dzialac jakos bardziej uczciwie, przeciez nie mialem zlej intencji niewysylajac tego odpisu

Ale co jest nieuczciwego w postępowaniu sądu? Zostałeś prawidłowo pouczony, a że nie zrozumiałeś tego pouczenia, to już nie wina sądu. Mogłeś zapytać na forum, mogłeś poszukać w internecie, mogłeś zadzwonić do sądu... Naprawdę możliwości było wiele, aby wiedzę poszerzyć.

a ma Pan jakies rozwiazania do tej sytuacji ? w Poniedzialek wysle list do sadu okregowego i rejonowego,tylko nie wiem czy cos to da. na forum doradzalem sie co zrobic , nikt mi nie mowil o tym, ze musze wyslac 2 egzemplarze, nie bylem wogole tego swiadomy

Zawsze się wysyła pisma w ilości sztuk po jednej dla każdej ze stron.

Sąd przecież nie będzie za kogoś robić kopii dokumentów, żeby wysłać do drugiej strony.

napisalem do sadu okregowego za posredctwem sadu rejonowego.wypelnilem formularz wraz z odpisem i zlozylem na kartce a4 wniosek o przywrocenie terminu, faktem poprzedzilem to, ze nie bylemswiadomy co oznacza slowo 'odpis'.

cyli sad moze nawet odrzucic pozew jak na gorze moglem zapomniec skreslic 'sprzeciw od wyroku zaocznego' , 'zarzuty od nakazu zaplaty' , 'sprzeciw od nakazu zaplaty'?

jezeli sad okregowy za posrednictwem sadu rejeonowego odrzuci mi wypelniony wniosek, bo wczesniej nie zlozylem odpisu,to gdzie sie odwolywac ? nie chcialbym aby przez takie cos moja sprawa sie posypala,szczegolnie,ze dosc dlugo z nimi koresponduje,a komornika chcialbym sie pozbyc

Powrót