Odrzucenie zażalenia na odrzucenie pozwu z brakami formalnymi

• Autor wątku Autor wątku kruczekprawny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kruczekprawny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Zostałem wezwany do uzupełnienia braków formalnych (brak PESEL) w pozwie - wezwania albo przychodziły podczas mojej nieobecności lub nie były dostarczane przez Inpost. Złożyłem zażalenie na odrzucenie pozwu wraz wnioskami o przełużenie terminu na uzupełenienie braków formalnych oraz na przedłużenie terminu na złożenie pozwu.
Sąd odrzucił zażalenie (bez możliwości odwołania), w postanowieniu uzasadnił, że przedłużenie terminu ws. uzupełnienia braków formalnych jest niezasadne ze względu na odrzucenie pozwu (czyli nie można uzupełnić braków w pozwie, którego nie ma).
Do wniosku o przedłużenie terminu składania pozwu się nie odniósł jakby go nie zauważył.

Co można zrobić z wadliwym postanowieniem sądu od którego nie przysługuje zażalenie?

Ostatnia edycja:
Co Pan rozumie pod pojęciem "przedłużenie terminu składania pozwu"

A jak Sąd odniósł się do zażalenia na odrzucenie pozwu?

Jeśli sąd II instancji rozpatrzył negatywnie Pana zażalenie na odrzucenie pozwu ( chyba że pierwsze postanowienie wydała referendarz to wtedy nieco inaczej) to niestety z takim postanowieniem nie da się nic zrobić - dość często sądy w takich przypadkach każą odbiorcom udowadniać, że nie dostali pisma, a to praktycznie niemożliwe.
Trzeba wnieść pozew jeszcze raz.

Małgorzata raz napisał:
A jak Sąd odniósł się do zażalenia na odrzucenie pozwu?
Wogóle sięnie odniósł - postanowienie dotyczy wyłącznie wniosku o przedłużenie terminu na uzupełnienie braków fomalnych. Zażalenie było na odrzucenie pozwu z powodu braków formalnych i zawierało dwa wnioski: o przedłużenie terminu na uzupełnienie braków oraz na złożenie pozwu.

Ale jak wniosę pozew jeszcze raz to będzie po terminie bo to pozew w sprawie sprostowania świadectwa pracy na co jest przewidziany termin. Czy mogę się powołać na to postępowanie w sprawie braków formalnych w kwestii terminu? Bo jak dla mnie to sąd mi uniemożliwił złożenie pozwu.

Ostatnia edycja:
Czy taka pomyłka sądu, który "zapomina" o jednym z wniosków zawartym w zażaleniu podchodzi pod kategorię sprostowania postanowienia sądu? Bo najwyraźniej sąd nie doczytał zażalenia i nie zauważył, że wnioski w zażaleniu są dwa.
Czy to podchodzi bardziej pod jakąś skargę na orzeczenie sądu?
Czy trzeba raczej złożyć nowy pozew z uzasadnieniem do przedłużenia terminu?

Ostatnia edycja:
Powrót