Odrzucenie zwrotu - odstąpienie od umowy zawartej na odległość

• Autor wątku Autor wątku waldemar pafnucy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

waldemar pafnucy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Chciałbym prosić o pomoc w pewnej sprawie.
Dn. 21-03-2017 zamówiłem przez internet golarkę marki Braun. Towar otrzymałem 31-03-2017. Rozpakowałem go, nie uszkadzając opakowania, porozcinałem mniejsze folie zawierające akcesoria do samego urządzenia.

Naładowałem golarkę i przetestowałem ją przez chwilę na sobie. Niestety nie byłem zadowolony z efektu jej pracy i postanowiłem, że zwrócę ją w ramach odstąpienia od umowy zawartej na odległość.

Dn. 03-04-2017 produkt oddałem osobiście do punktu stacjonarnego, który miał przekazać towar do działu zwrotów/reklamacji sklepu. Pracownik przyjął towar, wręczając mi druk:
Przyjęto towar w oryginalnym opakowaniu.
Przyjęto wraz z oświadczeniem o odstąpieniu od umowy.
Produkt nosi nietrwałe ślady użytkowania w postaci zanieczyszczenia głowicy.

Dzisiaj, tj. 18-04-2017, po dość długim czasie, otrzymałem od sklepu internetowego informację:
Szanowny Kliencie,
uprzejmie informuję, że zakończono obsługę zgłoszenia reklamacyjnego.
Przekazanie towaru firmie kurierskiej nastąpi najpóźniej w następny dzień roboczy.

Sposób rozwiązania reklamacji
Nazwa towaru wydawanego: Braun BodygroomingSet BGK7050 White
Data wydania: 18-04-2017
Sposób rozwiązania: Odrzucone - produkt nosi ślady użytkowania
Przewoźnik: DHL (Przesyłka krajowa - sprawdź)

Pierwszy raz spotykam się z sytuacją, kiedy sklep odrzuca ode mnie zwrot i po długim czasie rozpatrywania odsyła go do mnie z powrotem.
Co muszę zrobić w tej sytuacji?
Odbierać przesyłkę od kuriera ze zwrotem?

Proszę o doradzenie co mam zrobić, aby pomyślnie zwrócić towar.

waldemar pafnucy napisał:
Co muszę zrobić w tej sytuacji?
przyjać przesyłkę i cieszyć się golarką braun ( a na przyszłosć polecam philshave)
Odbierać przesyłkę od kuriera ze zwrotem?
sklep odrzucił pana żądanie - moim zdaniem zasadnie (art 38 pkt 5 prawa konsumenckiego) - wiec zwrotu pieniędzy nie będzie, a to czy pan chce miec golarkę czy nie to już pana wybór.

Proszę o doradzenie co mam zrobić, aby pomyślnie zwrócić towar
Czy zostałeś przez sprzedawcę poinformowany o konsekwencjach rozpakowania i użycia maszynki?

cedwah napisał:
Czy zostałeś przez sprzedawcę poinformowany o konsekwencjach rozpakowania i użycia maszynki?

Wiesz, oni takich informacji zazwyczaj nie umieszczają na stronie przy zakupie. Jest tylko ogólnie napisane o prawie o odstąpieniu od umowy na stronie sklepu w regulaminie.

Jest tylko ogólnie napisane o prawie o odstąpieniu od umowy na stronie sklepu w regulaminie.
To nie jest prawda - przeczytaj X. ODSTĄPIENIE OD UMOWY- postanowienia ogólne, a szczególnie 8.3

loco1 napisał:
To nie jest prawda - przeczytaj X. ODSTĄPIENIE OD UMOWY- postanowienia ogólne, a szczególnie 8.3

Tylko, że sama golarka nie była w zapieczętowanym opakowaniu. Była umieszczona w pudełku bez folii ochronnych.
Akcesoria natomiast były w oddzielnych torebkach, np. nakładki do golarki lub ładowarka.
Nakładki rozpakowałem, ale nie używałem. Ładowarkę musiałem rozpakować, żeby naładować urządzenie i sprawdzić jego działanie.

Pisząc wcześniej, że jest ogólnie napisane na stronie o prawie o odstąpieniu od umowy na stronie sklepu w regulaminie, miałem na myśli to, że sklep nie informuje o konsekwencjach rozpakowania i użycia maszynki lub innych towarów mogących być podporządkowane pod w/w punkt 8.3

Wiesz, oni takich informacji zazwyczaj nie umieszczają ...
to nie jest odpowiedź na moje pytanie. Nie chodzi o regulamin tylko o informacje przesłane do Ciebie @ lub wysłane z towarem na piśmie. Czy takie otrzymałeś?

cedwah napisał:
to nie jest odpowiedź na moje pytanie. Nie chodzi o regulamin tylko o informacje przesłane do Ciebie @ lub wysłane z towarem na piśmie. Czy takie otrzymałeś?

Nie. Takich informacji nie było.

Zgodnie z art. 12 ust. 1 pkt 12 upk sprzedawca powinien poinformować o wyłączeniu prawa odstąpienia, o którym mowa w art. 38 pkt 5 upk. Informacje powinien przekazać na trwałym nośniku (np. @, SMS lub papier) przed zawarciem umowy lub razem w towarem - zgodnie z art. 21 ust 1 pkt 1 upk.
Jeśli nie spełnił tego obowiązku, prawo do odstąpienia przysługuje, nie może Cię obciążyć za zmiany i powinien zwrócić wszystkie koszty.
Ponadto grozi mu za to grzywna z art. 139b kw.

Składałem ostatnio zamówienie w tym sklepie i na mojego @ dostałem informacje o złożonym zamówieniu a zaraz drugą wiadomość o treści i załącznikach jak niżej:
W związku z zamówieniem numer XXXXX przesyłamy obowiązujący regulamin sklepu Morele.net oraz formularz odstąpienia od umowy. W regulaminie znajdują się istotne informację dotyczące zawarcia umowy na odległość.

@cedwah - Czy to nie jest wystarczające?

Jeśli są wszystkie wymagane przez przepisy informacje to wystarczy, ale @waldemar pafnucy twierdzi, że takich informacji nie otrzymał.

Powrót