odrzucona reklamacja obuwia kupionych ponad 6 miesięcy temu

• Autor wątku Autor wątku barrtoszek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barrtoszek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
Około 8 miesięcy temu zakupiłem obuwie marki New Balance. Po tym okresie zauważyłem pęknięcie materiału przy podeszwie. Złożyłem reklamację, która została odrzucona. Jako uzasadnienie napisano, że uszkodzenie nastąpiło przez brak supinacji stopy i brak stabilizacji stopy spowodowanej noszeniem butów bez prawidłowego zasznurowania. Ponadto napisano, że reklamowane buty były użytkowane ponad 6 miesięcy a przecież gwarancja obejmuje okres 24 miesięcy, Czy mogę coś jeszcze zrobić w takiej sytuacji?
Pozdrawiam

Reklamował Pan jako towar niezgodny z umową, czy u producenta z tytułu gwarancji?

Buty zostały oddane na gwarancje w sklepie, w którym były kupione.

Jeżeli na gwarancję, to należy zapoznać się z warunkami gwarancji. Rozumiem, że nie zgadza się Pan z uzasadnieniem?

Buty były bardzo mało użytkowane. Uzasadnienie, że na podstawie stanu zużycia sznurowadeł stwierdzono noszenie butów bez zasznurowania wydaję mi się niesłuszne. Gwarancja obejmuje 24 miesiące.

Może słuszne jest uzasadnienie, że buty były używane nieprawidłowo? Skoro miały sznurowadła to należy je wiązać, samemu zdarza mi się nie wiązać butów i w tym wypadku uważam, że słusznie nie uznano reklamacji, bo rozwiązane buty zachowują się inaczej, a to może wpływać na szybkość zużycia.

Uzyskaj pozytywną dla siebie opinię własnego rzeczoznawcy, dołącz ją do nowego pisma i ponownie reklamuj.

Powrót