Odrzucona reklamacja obuwia

• Autor wątku Autor wątku pel1906
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pel1906

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam , 10 miesięcy temu kupiłem buty w sklepie Deichmann , w których kilka tygodni temu popękały podeszwy. Udałem się do sklepu 17.04.2015 w którym je kupiłem i ekspedientka wypełniła zgłoszenie reklamacji jako przyczynę podając "pęknięcie w obu butach podeszwy" i zapytała czy chcę otrzymać zwrot pieniędzy czy bon do wykorzystania w sklepie, wybrałem gotówkę .
31.04.2015 dostałem odpowiedź, że roszczenie nie zostało uznane z informacją "Zgłoszone wady/niezgodność towaru z umową nie wynikają z przycyzny tkwiącej w towarze"
oraz uzasadnieniem "Obecny stan obuwia jest skutkiem zaniedbania, polegającego na użytkowaniu obuwia z istniejącymi uszkodzeniami, co doprowadziło do ich poglębienia i nieodwracalnego zniszczenia obuwia, za co sprzedawca nie odpowiada"

Jeśli chodzi o uszkodzenia to na jedym z butów pęknięcie jest na 1cm , natomiast na drugim z butów na połowę jego szerokości.
Nadmienię, że w reklamacji nie wnosiłem o naprawę tylko o zwrot ceny zakupu butów.

Jak mogę dochodzić dalej swoich praw ? W sklepie na pytanie czy mogę złożyć odwołanie sprzedawca powiedział że "tak ale i tak odrzucone będzie bo ta sama osoba będzie je rozpatrywać"

Byłem kiedyś u rzecznika ponieważ 2x mi podklejali buty, a jak chciałem w końcu zwrot pieniędzy to odrzucono reklamację. Obuwie do gry w piłkę. Musiałem wejść w kredę, farbę.... coś białego. Rzeczoznawca stwierdził, że to wapno budowlane, więc użytkowałem obuwie niezgodnie z przeznaczeniem.

Wydałem 200zł (tyle co buty) i dowiedziałem się, że nic nie mogę z tym zrobić ponieważ z gigantami obuwniczymi nie da się wygrać.

3x się odwoływałem z różnymi opiniami i nic to nie dało.
Było to 2 lata temu, więc może coś się zmieniło :)

Proponuję wizytę u Rzecznika Konsumentów.

Powrót