Odrzucona reklamacja towaru.

• Autor wątku Autor wątku Michał Krawietzki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michał Krawietzki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Mam problem z reklamacją tarcz hamulcowych do samochodu. Tarcze zakupiłem w serwisie na początku tego roku, komplet z klockami. Założyłem je osobiście w domu według załączone instrukcji, żeby wszystko grało. Pod koniec lutego tarcze zaczęły bić. Rozebrałem komplet i zawiozłem do serwisu aby reklamowali. Po ponad miesiącu tarcze wróciły z nieuwzględnioną reklamacją. Producenta jako powód podał "tarcze zamontowane źle na piastach, które były skorodowane, co spowodowało, że tarcze podczas użytkowania pokrzywiły się w wyniku czego biją na aucie podczas hamowania". Na początku mnie to rozśmieszyło. Producent tarcz nie widział mojego auta, nie wie, jak wyglądają moje piasty. Oczywiście były wyczyszczone przed założeniem. Moje pytanie: czy mogę ponownie reklamować, co im napisać? Bo jak dla mnie ich powód jest śmieszny i liczą na to, że już ponownie nie będę reklamował. Jest sens? Przytoczyć im jakieś konkretne przepisy czy też to, że udam się do odpowiednich (jakich?) instytucji? Z góry dziękuję za pomoc i porady.

Problem tkwi w ustaleniu, czy rację masz Ty, czy producent. Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie zdobycie opinii rzeczoznawcy i dołączenie go do ponownej reklamacji.

Tylko, czy gra warta świeczki. Tarcze to koszt ok. 300 zł a rzeczoznawca sobie może nieźle policzyć. Ok spróbuję coś do nich napisać, może się uda ponownie zareklamować.

Powrót