Odrzucona reklamacja

• Autor wątku Autor wątku zkazik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zkazik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.
Kupiłem 3 miesiące temu buty za 279zł i środek do konserwacji za 19.99.
Niestety od butów zaczęła odklejać się podeszwa. Poszedłem do sklepu w celu złożenia reklamacji. Ku mojemu zdziwieniu reklamacja została rozpatrzona negatywnie. "Uszkodzenie obuwia tj. uszkodzenie podeszwy powstało na skutek mechanicznego uszkodzenia, dodatkowo wpływ na pogorszenie jakości produktu mogła mieć wpływ niewłaściwie przeprowadzona konserwacja i przemoczenie butów."
O jakim przemoczeniu tu mówimy? Przypomnę mamy lato. Deszcz pada raptem od tygodnia...
Uszkodzenie mechaniczne? na pewno powyższe uszkodzenie nie powstało w sposób mechaniczny nie mam zwyczaju "ściągać but o but".
Co należy zrobić w takiej sytuacji żeby powalczyć o te buty?
Kosztowały mnie sporo pieniędzy i 3 miesiące przez które były użytkowane to jest jakieś nieporozumienie.... Liczyłem że chociaż 2 sezony wytrzymają.

Witam,
Podpinam się pod temat. W tamtym roku kupiłam lakierowane botki Lasockiego za 250zł. Równo po roku złożyłam reklamację, ponieważ lewy but się rozkleił i dodatkowo pojawiła się matowa plama - jakby ta warstwa zewnętrzna się odkleiła. Buty czyściłam jedynie na sucho lub ścierką zwilżoną wodą. Dzisiaj zadzwoniła Pani, że reklamacja odrzucona, ponieważ wada rozklejenia jest naprawialna (żądałam wymiany lub zwrotu), natomiast plama wynika ze złej konserwacji. Naczytałam się o reklamacjach w CCC i nie wiem czy się odwołać czy od razu iść do rzeczoznawcy po opinię i wtedy złożyć ponowną reklamację?

Obyło się bez rzeczoznawcy. W dniu odebrania od razu napisałam odręcznie odwołanie. Zacytowałam w nim fragment ustawy, który mówi o tym, że jeśli wada wyjdzie w ciągu roku domniemywa się, że istniała w momencie zakupu i że mają się do tego ustosunkować oraz wyjaśnić na czym polega "brak właściwej konserwacji". Dzisiaj, czyli po tygodniu od złożenia, zadzwoniła Pani z informacją, że reklamacja uznana i zaprasza po nowe obuwie. Zapewne pierwsze reklamacje odrzucają z automatu, bo większość ludzi odpuszcza.

Powrót