Odrzucona reklamacja

• Autor wątku Autor wątku Otloś_92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Otloś_92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Bardzo proszę o pomoc w sprawie odrzuconej reklamacji.

Reklamacja złożona na podstawie rękojmi. Dzień po wykrytej usterce, miesiąc po zakupie.

Reklamowany produkt to piekarnik elektryczny.
Zakup online ***
Reklamacja złożona online, a produkt jest u mnie.

Produkt nie był przeze mnie używany. Po otwarciu przy próbie montażu zauważono wyrwany zawias drzwi i uszkodzenia lakieru w pobliżu zawiasu.
Zgłosiłem reklamację urządzenia z tytułu rękojmi.

Wezwano autoryzowany serwis który przyjechał i po oględzinach stwierdził, że może naprawić mi drzwi, ale piekarnik jest uszkodzony całkowicie. Prawdopodobnie spadł z dużej wysokości i cała komora jest uszkodzona. Jako element niewymienialny serwis uznał usterkę za nienaprawialną. Odmówiłem naprawy drzwi i oczekiwałem na wymianę sprzętu co wydawało mi się oczywiste.

Niestety otrzymałem informację "Weryfikacja techniczna reklamowanego towaru wykazała, że zgłoszona wada towaru nie wynika z niezgodności towaru z umową, a z przyczyn zewnętrznych, niezależnych od Sprzedawcy i niezwiązanych z towarem, jest natomiast skutkiem niewłaściwego użytkowania. W takiej sytuacji odpowiedzialność Sprzedawcy jest wyłączona."

Dodam, ze sprzęt był dostarczany przez transport własny sklepu. Sklep sam określił w statusie reklamacji "uszkodzenie w transporcie".

Jestem zdumiony takim obrotem sprawy, nie wiem co mam zrobić. Na infolinii powiedzieli, że mogę się odwołać lub reklamować ponownie.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie jestem w stanie tego udowodnić. Nie używałem piekarnika, w pełni nie został rozpakowany. Rozumiem, że w takim przypadku po prostu powinienem się pogodzić z tym, że sklep wcisnął mi zniszczony sprzęt?

Już sam fakt sprawdzenia nie przy odbiorze może spowodować odrzucenie reklamacji z powodu wad mechanicznych, po miesiącu to już wątpię aby wykazali się dobrą wolą reklamację uznając. Na obecną chwilę masz dwa wyjścia, napisać ponownie reklamację z sensownym uzasadnieniem licząc na bardzo dobrą wolę sklepu, lub też uzyskać opinię potwierdzającą, że do uszkodzenia doszło przed wydaniem rzeczy.

Ok, mam jeszcze pytanie. Reklamację może złożyć inna osoba posiadająca FV zakupu wystawioną na moją osobę?

Podjąłem kolejną próbę reklamacji. Spakowałem urządzenie i wraz z własnym obszernym pismem reklamacyjnym udałem się do najbliższego punktu sprzedaży. Wykonano zdjęcia i otrzymałem dzisiaj odpowiedź o uznanej reklamacji. Sprzęt wymieniają na nowy.

Powrót