ODRZUCONE Odwołanie od reklamacji obuwia.

• Autor wątku Autor wątku awariawzw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

awariawzw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam mam duży problem. Zakupiłem 9 miesiecy temu buty sportowe, na których ostatnio pojawiły sie pęknięcia na zgieciach i odklejanie sie elementow podeszwy oraz przetarte podeszwy na piętach. Oddałem buty do reklamacji, która została odrzucona z odpowiedzią "obuwie nie jest trwałego użytku i w wyniku użytkowania powstały pęknięcia itd" A dostałem na buty 3 lata gwarancji, wiec o co tu chodzi? ;) Nastepnie napisalem odwołanie od reklamacji, które kolejno też zostało dorzucone ... I tu jest problem: co teraz robić? Czym własciciela przekonać do wymiany obuwia, tym bardziej, że o buty bardzo dbam i są odpowiednio konserwowane i stosowane zgodnie z jego przeznaczeniem. Co teraz? Prosze o konkretną poradę.

Bardzo przydatne linki, dziękuję.

Czyli teraz musze iść do sklepu i nie odbierać ponownie tych butów i napisać odwołanie odwołania?

awariawzw napisał:
Zakupiłem 9 miesiecy temu buty sportowe ... stosowane zgodnie z jego przeznaczeniem.

Czy na pewno?
Czyn sprzedawca uzasadniał odrzucenie reklamacji (proszę o przytoczenie tresci)?

decyzja sprzedawcy reklamacji brzmiała nastepujaco:

"Obuwie sportowe nie jest przedmiotem trwałego użytku i podczas użytkowania ok 12 miesięcy ulega nadmiernemu zużyciu, obtarcia, zgiecia,zakaleczenia itd."

natomiast tresci mojego odwołania brzmiała :

Odwołanie do reklamacji z dnia 21.05.2013
Uprzejmie proszę o rozpatrzenie reklamacji ponownie.

Po rozpatrzeniu reklamacji sprzedawca zdecydował: "OBUWIE SPORTOWE NIE JEST PRZEDMIOTEM TRWAŁEGO UŻYTKU I PODCZAS JEGO UŻYTKOWANIA OK 12 MIESIĘCY ULEGA NADMIERNEMU ZUŻYCIA OBUWIA (...) ". Decyzja ta jest niezgodna z Kodeksem Praw Konsumenta, ponieważ na obuwie udzielono mi 3 LAT GWARANCJI ! ! !
Zostały naprawione odklejone elementy które po naprawie wygladają nie estetycznie. Natomiast pęknięcia zostały zignorowane i nie naprawione.

Obuwie było używane zgodnie z jego przeznaczeniem. Buty były odpowiednio konserwowane środkami czyszczącymi i nawilżającymi przeznaczonymi do tego typu towaru. W większości używane były w pomieszczeniach zamkniętych.
Jestem przekonany, że pęknięcia nie są wynikiem złego użytkowania.
Nadmieniam iż od kilku lat jestem stałym nabywcom butów marki NIKE,nie spotkałem się z takimi wadami obuwia.

Mam nadzieję iż sprawa reklamacji zostanie rozpatrzona ponownie ze skutkiem POZYTYWNYM w innym przypadku zamierzam udowodnić swoją niewinność używania obuwia. Robiąc ekspertyzę w Centralnym Laboratorium Obuwniczym w Krakowie ul Zakopiańska 9.

Oczekuję wymiany obuwia NIKE lub zwrotu pieniędzy za wadliwy towar,który mógł mieć ukryte wady w momencie zakupu. Dlatego w wyniku użytkowania zostały ujawnione. Proszę też wziąć pod uwagę, iż
Buty zostały zakupione 11.06.2012 a reklamację złożyłem 21.05.2013 więc nie upłynął nawet rok.

Dziś miałem telefon od sklepu, że już jest decyzja na ww. odwołanie i zostało odrzucone, ale jaka jest jego treść nie wiem, bo nie byłem odebrac, bo nie wiem, jak się teraz mam zachować. Tym bardziej, że jestem pewny, że to wada obuwia, bo co jak o co, ale o buty ja naprawdę dbam, a sprzedawca po prostu robi sobie żarty.

Tutaj na forum zawieszono Poradnik Konsumenta - radzę się zapoznać, bo pytania podobne do Pańskiego są nagminne, jest ich na Forum multum.
W grubszym skrócie: reklamacja na podstawie gwarancji = decydują warunki gwarancji, reklamacja konsumencka na podstawie ustawy = zasady ustawowe.
Po konkretna pomoc warto nieraz zwrócić się do lokalnego Rzecznika Praw Konsumentów.

ok ok szczerze mówiac pracuje do późna i nie miałem czasu przejrzec wszystkiego, więc chcialem sobie ułatwić i zapytać kogoś, kto mnie nakieruje, ale dziękuje.

Czyli takie ostatnie pytanie:

Jak pojdę do tego sklepu to ich nie odbierać i pisac kolejne odwolanie?

Wszystkiego przeglądać nie treba - po to napisałam o Poradniku.
Jak nie odbierze Pan butów, nie da się sporządzić ekspertyzy - chyba to logiczne?
No i proszę pamiętać o RPK!

Ok czyli odbieram i nie bedzie problemu z ponownym oddaniem?

Mirr napisał:
Pokaż formularz reklamacji i decyzję sklepu.
Nawet nie wiadomo z jakiego tytułu jest reklamacja, brak daty udzielenia odpowiedzi, o czym mamy rozmawiać.

witam , kupiłem buty w listopadzie 2014 roku, w butach rozkleiła sie podeszwa, pekła skóra przy podeszwie , buty to reebok, złozyłem na reklamacje ,rzeczoznawca określił że buty dadzą sie naprawić i zszyc (reklamacja została złożona w sklepie z zaznaczeniem a zwrot pieniezy) złożyłem kolejny raz o naprawę tych butów i reklamacja nie została uznana przez szewca z powodu złej konserwacji obuwia ;/ co mam robić ? butów nie odbrałem, najpierw rzeczoznawca określa ze buty sa do naprawa a później szewc że nie uznaje reklamacje , co robić ??? proszę o szybką odpowiedź

Powrót